ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Comisia Europeană și-a exprimat dezaprobarea față de decizia României de a interzice exporturile de produse agricole, adăugând că va analiza impactul pe care această interdicție îl va avea asupra schimburilor comerciale în interiorul pieței unice, transmite Bloomberg.
 
Săptămâna trecută, autoritățile de la București au interzis vânzarea de produse agricole, inclusiv grâu, porumb și zahăr, în afara Uniunii Europene. Guvernul român intenționează să permită în continuare vânzarea produselor în UE, însă cumpărătorii trebuie să dovedească faptul că nu sunt destinate pentru a fi exportate.

Potrivit unui comunicat publicat sâmbătă, Comisia Europeană a subliniat că nu există motive de piață pentru a limita schimburile comerciale în interiorul sau în afara pieței unice. Restricțiile care plasează o „povară excesivă" asupra exportatorilor de produse agricole, vor afecta securitatea alimentară, susține executivul. „Comisia nu dispune de niciun fel de informații care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficiențe în aprovizionarea de produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporționate”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

România este unul dintre cei mai importanți exportatori comunitari de grâu, porumb și orz, deservind piețele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Comisia Europeană a adăugat că poartă discuții cu autoritățile române și evaluează impactul interdicției. 
 
Interdicția de a exporta cereale în afara UE ar putea lua sfârșit în curând, o spun chiar oficialitățile. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a precizat luni că unele produse incluse în anexa referitoare la interdicțiile privind exporturile pe durata stării de urgență ar putea să dispară, dar „s-ar putea să adăugăm altele, în funcție de evoluție", conform Agerpres.„Acum evaluăm care sunt consecințele Ordonanței nr. 8, pentru că noi am dorit și ne dorim, cum este normal, ca orice Guvern, să ne asigurăm că există suficiente rezerve privind produsele agroalimentare de bază pentru populație. Nu știm cât va dura această criză, care vor fi implicațiile asupra economiei și asupra agriculturii. Cel puțin în domeniul cerealelor și al produselor de bază vrem să ne asigurăm că, până la noile recolte, sunt suficiente stocuri atât la rezervele statului, cât și în stocurile marilor agenți economici. În fiecare zi analizăm ceea ce se întâmplă. S-ar putea ca în noua ordonanță unele produse de pe acea anexă să dispară, s-ar putea să adăugăm altele, în funcție de evoluție. Cu siguranță cu această decizie nu a fost una simplă. Ne-am gândit că sunt și vor fi firme afectate, dar era mai important să știm că aceste stocuri sunt suficiente pentru hrana populației în următoarele luni", a spus Oros la Digi 24.

Potrivit demnitarului, pe noua lista a produselor ce nu vor mai putea fi exportate pe durata stării de urgență s-ar putea regăsi zahărul și uleiul.