ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UEFA a luat o decizie șocantă: Federația Maghiară de Fotbal a primit oficial acceptul din partea forului european să folosească simbolul Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, anunță ProSport.

UEFA a aprobat solicitarea Federației Maghiare de Fotbal de a nu trata „simbolul istoric maghiar” ca simbol cu ​​motivație politică, astfel că simbolul va putea fi utilizat în partidele oficiale, a anunțat forul maghiar pe site-ul oficial.

În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

• poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
• doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;
• simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită  conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;
• simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, se arată pe site-ul Federației Maghiare de Fotbal, între altele.

„Ungaria Mare” reprezintă o idee politică revizionist-extremistă prin care se dorește revenirea la frontierele dinaintea Primului Război Mondial. Harta Ungariei Mari cuprinde inclusiv o bucată semnificativă din Transilvania, dar și mai multe regiuni din Ucraina, Croația, Serbia, Slovacia sau Slovenia.

În luna noiembrie, Viktor Orban, Prim Ministrul Ungariei, a fost surprins în timp ce flutura un drapel cu harta „Ungariei Mari” la un meci al echipei naționale de seniori. La vremea respectivă, gestul a atras o reacție acidă din partea MAE, mai amintește profesionist sursa citată.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a explicat MAE atunci.

Reacțiile lui Gigi Becali și Mitică Dragomir

În exclusivitate pentru ProSport, Gigi Becali consideră că această decizie a celor de la UEFA nu schimbă cu nimic situația regiunii geografice Transilvania.

Așa, și? Ce mare lucru? Pun ei pe tricouri și pe steaguri… Păi, ăia de la UEFA știu ei ce înseamnă harta aia? Bun, și dacă știu, ce se schimbă?

Le dăm noi Transilvania înapoi? (n.r. râde în hohote). Hai, mă, tată! Să fim sănătoși, că nu le dăm nimic înapoi”, a declarat Gigi Becali pentru ProSport.

Dumitru Dragomir a avut o reacție acidă la auzul acestei vești, însă, asemenea lui Gigi Becali, nu crede că hotărârea forului european va afecta în vreun fel România.

„Să-și pună în c*r cârpele și steagurile! Este o problemă spinoasă, dar nu cred că este un capăt de țară, doar suntem în comunitatea europeană.

Gura poporului o închide doar pământul”, a spus Dumitru Dragomir, pentru ProSport.