ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maestru Radu Beligan, unul dintre cei mai longevivi actori ai scenei și filmului românesc, a murit astăzi, 20 iulie, la vârsta de 97 de ani.

Radu Beligan s-a stins la Spitalul Elias, acolo unde acesta fusese internat în urmă cu 3 zile.

Radu Beligan, născut la data de  14 decembrie 1918, în Galbeni, județul Bacău, este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio.

Pe linie maternă era grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă.

Beligan a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
Radu Beligan a interpretat - în peste șapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian  și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, Eugen Ionescu,  Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu.

Beligan este unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate.

Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum și deputat al Marii Adunări Naționale (MAN) între anii 1961 - 1975.