ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 12.04/ 10:47 Asistenta medicală din Măureni, soția preotului din comună,  decedată în condiții anchetate de procurori, a fost înmormântată sâmbătă, în condiții speciale. Condiții speciale prin restricțiile impuse de starea de urgență, dar și datorită primarului Brian Filimon și oamenilor din comună. Ultimul drum al asistentei a fost presărat cu flori. Întreaga comună și-a luat rămas bun de la preoteasă apaludând contergiul funerar care a trecut pe drumul spre cimitir. „A fost dureros, sfâșietor. Câte doi membri din fiecare familie au ieșit la poartă, la distanță adecvată unul de celălalt, cu declarații în mână, pentru a putea respecta măsurile din Ordonanțele militare. Cortegiul a fost primit cu aplauze, s-au aruncat flori și s-a cântat Hristos a Înviat. Atât am putut face noi pentru tanti Corina, așa au înțeles oamenii din Măureni să-și ia adio de la un om extraordinar”, a declarat Brian Filimon, primarul comunei Măureni, pentru expressdebanat.ro. 
Știrea inițială

Corina Radics, soție de preot și asistentă din Măureni, jud. Caraș-Severin, a murit cu zile, consideră cei dragi, în urma unei banale hemoragii declanșate de căderea de pe scară când făcea curățenie prin casă. Cauza reală ar fi un lung șir de erori medicale, în care factorul timp a jucat un rol fatal: așteptarea Ambulanței peste 30 de minute, așteptarea în cortul de triaj din curtea Spitalului din Reșița, temporizarea transferului ei în sala de operație. 

Medicul chirurg Paul Purea, președinte CA al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, oferă explicații de specialitate despre acest caz care a zguduit un județ întreg.

„Sunt aproape convins de faptul că femeia nu a murit din cauza acelei fracturi, ci dintr-o hemoragie internă. O să trebuiască să i se facă acea necropsie. Am întrebat și la UPU și mi s-a spus că ea a murit cu hemoglobină 3. Vă dați seama!!! Eu am avut sute, dacă nu mii de fracturi deschise, în mâna mea, dar nicio fractură deschisă n-a ajuns în timp așa de scurt la hemoglobină 3, deci de la 13, 12, 14, care sunt valorile normale, să ajungi la 3…, dacă ajungi la 3 înseamnă deja să aibă cam 2,5 litri de sânge pierdut, adică din 5 litri, aproape jumătate.

Dacă era în Germania ar fi avut o problemă foarte mare, nu mă interesează că a avut fractură deschisă  și a avut concomitent și o fractură de ficat sau de splină, pentru că de asta ești doctor să faci investigație și să îți dai seama că este într-un stadiu și să-i pui imediat sânge, să îi pui plasmă, să o reechilibrezi. Femeia trebuia să fie în sala de operație. Dar nu trebuie să uităm că nu suntem în Germania, suntem în România și, de fapt nu undeva în România, suntem în Reșița, care atâta poate și nu poate mai mult!”, a declarat chirurgul Paul Purea, citat de Reper24.ro.

Ambulanța solicitată ar fi ajuns după zeci de minute de la apel, într-o situație în care fiecare minut era important, după cum spun apropiații.

„Am luat legătura și cu echipajul nostru care s-a deplasat acolo. Am înțeles că ea a stat ceva timp acolo. Solicitarea noastră a fost la 17:41, la 17:43 ei deja au recepționat și au plecat spre caz. Au ajuns acolo la 18:15 minute pentru că s-au și echipat până au ajuns, ea considerând-o contact la cabinet cu un pacient care este internat la infecțioase, suspect de COVID. La 18:15 mi-au zis că au luat-o, era cu tensiune prăbușită, au perfuzat-o, iar la 18:36 au plecat de la caz, până au pansat-o perfuzat-o, iar la 19:17 au ajuns și au predat-o la cort la domnul doctor Librimir”, a declarat șefa SAJ Caraș-Severin, Daniela Popescu, citată de Reper24.ro.

Vineri dimineață însă, o altă veste grea a venit peste familia îndoliată. Preoteasa și asistenta din comuna Măureni a fost declarată pozitiv la testul COVID-19.

Brian Filimon, primarul comunei, crede că dacă asistenta ar fi omis să le spună medicilor de la Urgențe că a avut contact cu un suspect de coronavirus, declarație pe care a făcut-o din conduită profesională și din conștiință, probabil ar fi ajuns mult mai repede în sala de operație. Întorsătura situației este una dureroasă pentru cei care au cunoscut-o pe femeia din Măureni. Preotul, soțul acesteia, când s-a dus să depună plângere la Procuratură, nu a fost lăsat să intre în instituție, a fost chemat într-o parcare, pentru că era considerat suspect de coronavirus.

„Comunicatul de presă pe care l-am văzut emis de spital ne confirmă că într-adevăr lucrurile au fost întârziate. Până să își dea seama și să pice de comun acord că doamna noastră asistentă este caz de operație, după 2 ore, doamna a intrat în stop cardio-respirator și a murit. A murit cu zile!

Colac peste pupăză, a doua zi doamna noastră asistentă, sănătoasă tun, a fost declarată pozitiv cu coronavirus. Soțul doamnei a aflat de pe un site despre asta, fără să fie anunțat de cineva de la DSP, nu s-a făcut nici până acum vreo anchetă, iar după această confirmare soțul și cei doi copii sunt singurii izolați.

Noi am cerut încă un test COVID care este trimis la Institutul Cantacuzino pentru a afla dacă este pozitiv.

Am cerut astăzi fiind un caz excepțional, chiar și într-o discuție cu domnul ministru de Interne, Marcel Vela, fiind un caz pe rol, deoarece există și o plângere depusă la Procuratură de către soțul doamnei, preotul din comună, ne doream ca până la venirea celui de-al doilea rezultat să nu o îngropăm, se găsea o variantă. Este tragic ce se întâmplă, în cele două zile am simțit că m-am luptat cu morile de vânt. Nu îmi doream să găsesc așa un sistem bolnav!”, a spus vineri, în fața spitalului din Reșița, Brian Filimon, primarul comunei Măureni, citat de Reper24.ro.

Familia asistentei este plasată în izolare la domiciliu și nu a participat la înmormântarea de sâmbătă. Conform noilor măsuri, înhumarea unei persoane confirmate cu COVID-19 se face în maximum 24 de ore, cu sicriul sigilat și doar în prezența a cel mult 8 persoane.