ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:45 Prințul Charles de Wales a aprins o lumânare și s-a recules în Catedrala Patriarhală. Membrul Casei Regale a Marii Britanii și-a făcut semnul crucii așa cum o fac ortodocșii, deși religia de care aparține este anglicană.

Prințul Charles s-a întâlnit cu Patriarhului Daniel, care i-a dat în dar o icoană lucrată în tehnica mozaic, reprezentându-l pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Patriarhul Daniel i-a prezentat Prințului picturile murale din încăpere, precum și semnificația acestora. De asemenea, Patriarhul i-a prezentat oaspetelui său istoria clădirii unde s-a realizat Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească, în anul 1859.

Potrivit Basilica.ro, Preafericirea Sa a exprimat bucuria pentru includerea în program a unei vizite la Patriarhia Română și a subliniat interesul deosebit pe care Alteța Sa Regală îl manifestă pentru frumusețile spirituale, culturale și naturale ale României, devenind astfel un prieten al țării și poporului român.

Patriarhul României a menționat că în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc mulți credincioși ortodocși români, ca studenți sau angajați în diferite domenii de activitate ale societății britanice. Astfel, în prezent, există peste 45 de parohii ortodoxe românești, păstorite de un episcop vicar și 42 de clerici, parohii care se bucură de sprijinul Bisericii Angliei, inclusiv prin oferirea unor locașuri de cult, anunță un comunicat al Patriarhiei Române.

În contextul în care Alteța Sa Regală a vorbit despre vizitele efectuate la unele organizații umanitare din România în care sunt implicate instituții britanice, Patriarhul României a prezentat programe sociale ale Patriarhiei Române, precum „Alege școala!” destinat ajutorării copiilor expuși riscului abandonului școlar, „Donează sânge! Salvează o viață!” și „Sănătate pentru sate”, pentru sprijinirea persoanelor în vârstă și sărace din mediul rural.

Alteța Sa Regală Prințul de Wales a subliniat importanța moștenirii culturale românești și a apreciat receptivitatea României pentru conservarea acesteia. În acest context, a fost abordată posibilitatea unei cooperări între Patriarhia Română, Fundația Prințul de Wales și Fundația Pro Patrimonio, în vederea conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural și religios românesc.
 
ACTUALIZARE 15:20 Prințul Charles a ajuns la Patriarhia Română unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei, informează Agerpres.


 În a doua zi a vizitei oficiale în România, Prințul Charles a mers, joi dimineața, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a fost primit cu pâine și sare.

Moștenitorul Coroanei Britanice a fost întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, scrie cotidianul.ro

Tot joi, Prințul Charles va merge la Patriarhia Română, apoi se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Sorin Grindeanu, iar ulterior va fi primit de Principesa Margareta și Principele Radu, la Palatul Elisabeta.

Vizita în România este prima din turneul european pe care moștenitorul Coroanei Britanice l-a început miercuri și îl va încheia pe 6 aprilie. Prințul Charles va sta în țara noastră până vineri.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, declara săptămâna trecută într-un interviu acordat AGERPRES că vizita Prințului Charles, un mare prieten și admirator al României, reprezintă celebrarea forței legăturilor dintre cele două țări.

„Cred că acesta este mesajul principal: că vizita Alteței Sale reprezintă celebrarea modalităților, de o diversitate imensă, prin care oamenii și organizațiile din România și Marea Britanie colaborează pentru a face lucruri bune”, preciza Brummell.