ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kievul va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza refuzului acestora de a renunța la interdicția asupra produselor agricole ucrainene, a declarat reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu exclusiv pentru POLITICO.

Interdicțiile impuse de cele trei țări central-europene au ca scop protejarea fermierilor lor de o creștere a exporturilor din partea superputerei cerealiere Ucraina, ca urmare a blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.
 
Partidul de guvernământ din Polonia este deosebit de dornic să stopeze acest flux, deoarece norocul său în alegerile din 15 octombrie este strâns legat de baza de susținere rurală, care este amărât de creșterea exporturilor agricole ucrainene.

"Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. Și de aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale", a declarat Kachka duminică seara, adăugând că Kievul se pregătește să ia măsuri de retorsiune împotriva exporturilor poloneze de fructe și legume.

Cele trei țări s-au revoltat împotriva Comisiei Europene, care vinerea trecută a decis să permită vânzările de cereale ucrainene în UE.

Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene după decizia Comisiei de a pune capăt restricțiilor sale. "În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană", a declarat șeful comerțului din Ucraina.

Kachka a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o chestiune internă a UE, ci ridică ceea ce el a numit "cea mai mare îngrijorare sistemică" - dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

"Timp de mulți ani, Comisia Europeană a fost cea care a fost negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Și obișnuiam să lucrăm pe această bază", a declarat Kachka, adăugând: "Abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de a ignora poziția instituțiilor UE în politica comercială, cred că va fi o problemă pentru UE în general, deoarece nu există unitate acolo."

Kievul intenționează să dea în judecată aceste țări la Organizația Mondială a Comerțului, mai degrabă decât prin intermediul propriului său acord comercial cu UE. "Cred că toată lumea ar trebui să vadă cum se comportă statele membre din UE față de partenerii comerciali și față de propria Uniune, pentru că acest lucru poate influența și alte state."

În timp ce Slovacia a prelungit pur și simplu interdicția anterioară a UE privind patru tipuri de cereale, Polonia a impus interdicții suplimentare pentru făina și furajele ucrainene în weekend. Ungaria, a spus Kachka, merge chiar mai departe și interzice încă 25 de produse care nu au fost discutate anterior, inclusiv carnea.

"Aceste interdicții arbitrare sunt ridicole", a spus Kachka. "Cred că Ungaria face aici o declarație politică prin care vrea să blocheze comerțul cu Ucraina și, de asemenea, să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva noastră, a celor doi de la Budapesta."

În timp ce interdicțiile suplimentare ale Ungariei sunt în mare parte simbolice, având în vedere că Ucraina nu exportă prea multă carne de vită sau de porc în această țară, măsurile Poloniei vor afecta o parte semnificativă a exporturilor ucrainene, a declarat Kachka. Dacă Varșovia nu renunță la aceste interdicții suplimentare, "vom fi forțați să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare și vom interzice importul de fructe și legume din Polonia".

Guvernele de la Budapesta și Varșovia au declarat că acționează pentru a-și proteja fermierii de o creștere bruscă a produselor ucrainene care a scăzut prețurile, dar Kachka a răspuns că acest raționament este eronat: "Interdicția Poloniei nu va ajuta fermierii, nu va afecta prețurile, deoarece prețurile sunt globale - ceea ce fac ei se bazează pe opinia publică."

Un oficial UE a declarat pentru Playbook că Bruxelles-ul speră să rezolve lupta prin determinarea Kievului să își impună propriile restricții asupra exporturilor în cazul unor creșteri bruște.

Întrebat despre această potențială înțelegere, Kachka a declarat că Kievul este pregătit să "își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine" și că va impune un sistem de licențe de export de cereale "în timp real", atât pentru a "încetini" exporturile către țările vecine, cât și pentru a permite Ucrainei să "reacționeze rapid" în cazul în care este detectată o creștere bruscă.