ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a făcut remarci deosebit de dure la adresa Republicii Moldova, în condițiile în care aceasta găzduiește peste 90.000 de refugiați ucraineni. Totuși, Chișinăul ajută prea puțin Ucraina în acest moment, consideră ministra „Reintegrării Ucrainei”, acuzând republica de joc dublu față de Kiev și față de Moscova, din cauză că nu a impus sancțiuni economice Rusiei după 24 februarie 2022. Ea consideră că „Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate” de ruși, deci Chișinăul ar trebui să-i fie îndatorat Kievului. O perspectivă interesantă!
 
De asemenea, vicepremiera Ucrainei s-a arătat lezată de cererea legitimă a Chișinăului ca Rusia să-și retragă trupele și armamentul din Transnistria, retragere care nu se poate face decât tranzitând Ucraina - în afara unei improbabile retrageri pe apă -, neluând în considerare faptul că prezența soldaților ruși la Tiraspol s-ar putea foarte ușor transforma într-un nou punct rusesc de atac împotriva Ucrainei și că Ucraina însăși are interesul ca armata rusă să fie evacuată de la granițele sale vestice (Ne amintim că săptămâna trecută rușii angajau cu contract bărbați din Transnistria și restul Republicii Moldova pentru a-i trimite pe front în Ucraina).
 
Mai mult, Veresciuk s-a arătat nemulțumită de „oportunismul” cu care Republica Moldova și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, agățându-se ca un „vagon de tren” de „locomotiva ucraineană” și profitând, de fapt, de pe urma războiul ruso-ucrainean pentru a-și îndeplini scopurile. În primul rând că Ucraina e cea care a profitat de pe urma războiului ruso-ucrainean, bătând din picior să fie primită în U.E. printr-un fel de procedură simplificată, deși calea obișnuită poate dura decenii pentru statele candidate. În al doilea rând, nu doar Republica Moldova și-a cerut primirea în U.E. după solicitarea similară făcută de Kiev, ci și Georgia. Poate fi acuzat Tbilisi că profită de războiul ruso-ucrainean, după războiul ruso-georgian din 2008? Ba mai mult, Republica Moldova își riscă integritatea teritorială pentru a adera la UE, având în vedere că Tiraspolul și-a cerut separarea a doua zi după ce Chișinăul și-a depus cererea.  În al treilea rând, Republica Moldova a purtat propriul război cu Armata Rusă în 1992 la Nistru, nu trebuie să vină nimeni de la Kiev să-i dea lecții despre ororile unui război provocat de ruși. Nu în ultimul rând, Chișinăul avea un minister al Integrării Europene încă din 2009. Nu e ca și cum Republica Moldova și-a descoperit brusc o dorință pe care n-ar fi avut-o până când nu și-a pus-o Ucraina.    

Potrivit JurnalTV.md, vicepremiera guvernului de la Kiev o invită pe președinta Maia Sandu în Ucraina să vadă la fața locului toată grozăvia războiului, în speranța că asta o va determina să ia decizii mai dure față de Rusia. Irina Vereșciuk acuză autoritățile de la Chișinău de faptul că ar încerca să nu-și strice relațiile nici cu Kievul, nici cu Moscova. Iar asta, după ce Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău anunțase în martie de ce el și președinta Maia Sandu NU se vor alinia sancțiunilor europene contra Moscovei, deși condamnă agresiunea acesteia din Ucraina. 

„Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici”, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, pentru JurnalTV.md

Oficialul de la Kiev a acuzat Republica Moldova că, prin expedierea cererii de aderare la Uniunea Europeană, ar încerca să profite de pe urma războiului din Ucraina, omițând faptul că însăși Ucraina a profitat de pe urma războiului pentru a trimite o cerere de aderare la U.E., așteptându-se la un parcurs privilegiat față de cel al altor state candidate doar pentru că suferă de pe urma războiului și, la fel ca Chișinăul, probabil și Bruxelles-ul ar trebui să-i fie îndatorat Kievului. Irina Vereșciuk este de părere că autoritățile de la Chișinău încearcă să fie loiale și Kievului, și Moscovei, în același timp. Dacă acuzația privind Moscova ar putea fi luată în discuție, ce fel de loialitate așteaptă, totuși, Kievul din partea Republicii Moldova?

„Acum, (Republica Moldova - n. n.) a depus cerere de aderare la UE, încercând să mai obțină vreun profit economic. Sunt mirată, pentru că mereu am sprijinit-o pe doamna președinte, care avea discursuri foarte bune. Credeam că sprijinul contează pentru ea, pentru că e o înfățișare democratică, nouă, a Republicii Moldova, care nu va tăcea”, a continuat să nu tacă Irina Vereșciuk, atacând inutil un stat vecin care, până acum, se dovedise solidar cu Ucraina prin primirea masivă de refugiați.

Irina Vereșciuk înțelege că Republica Moldova nu poate fi atât de categorică în acțiunile sale precum țările NATO, pentru că asta ar supune autoritățile la un risc. În același timp, există impresia unora că Republica Moldova evită să spună lucrurilor pe nume.

Întrebată de reporterul Jurnal TV, Dumitru Garacaliuc, ce le-ar transmite europenilor și românilor care, în neștiința lor, sprijină agresiunea rusească din Ucraina, vicepremiera de la Kiev s-a dezlănțuit, făcându-i criminali și blestemându-i:

„Sângele copiilor noștri, sângele femeilor noastre violate, suferinde și ucise este pe mâinile lor. Să trăiască cu asta și să țină minte mereu. Blestemul sângelui este asupra lor, asupra oamenilor, mamelor, femeilor, soțiilor, care permit bărbaților lor să jefuiască, să omoare, să violeze, să intimideze și să lase zeci de mii de oameni fără viitor”, a spus pe șleau Irina Vereșciuk.
 
Interviul a fost difuzat integral în ediția de luni seară a talk-show-ului Ora Expertizei de la Jurnal TV. VIDEO

 
Purtătoarea de cuvânt a Președinției de la Chișinău, Sorina Ștefârță, a declarat pentru JurnalTV.md, în replică la acuzațiile vicepremierei Ucrainei, Irina Vereșciuk, că Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine și a condamnat ferm, încă din prima zi, agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

„Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine, oferind adăpost la mai mult de 90 mii de refugiați din Ucraina, din care jumătate copii. Au fost mobilizate toate instituțiile statului pentru a le oferi refugiaților cele mai bune condiții posibile și pentru a asigura tranzitul altor câteva sute de mii de refugiați.

Republica Moldova a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Președintele țării a calificat atrocitățile de la Bucea și din alte localități drept crime împotriva umanității. Țara noastră a votat în susținerea declarațiilor diplomatice care condamnă războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a fost coautor al rezoluțiilor adoptate la ONU. De asemenea, țara noastră respectă sancțiunile financiare impuse la nivel internațional. Poziția țării noastre față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări.
Guvernul Republicii Moldova a oferit ajutor umanitar în două tranșe, la Odesa și Vinnița, în valoare de 24 de milioane de lei și este gata să ajute vecinii noștri mai mult. De asemenea, Președintele Parlamentului Republicii Moldova și-a exprimat intenția de a vizita Kievul acum o săptămână, dar vizita a fost amânată ca urmare a recomandărilor autorităților de la Kiev care au considerat traseul de deplasare insuficient de sigur.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în această perioadă dificilă, inclusiv pentru a confirma că își dorește să fie parte a lumii libere, că prețuiește democrația și crede că în familia Uniunii Europene poate asigura libertate, siguranță și bunăstare pentru cetățenii săi.”

Pe de altă parte, un stat nu aderă la U.E. împotriva altui stat, procesele de aderare putându-se desfășura concomitent, așa cum s-a văzut la valurile de extindere din 2004 și 2007. De unde ne dăm seama că vicepremiera Ucrainei nu are de ce să-și facă griji pentru că Republica Moldova, imitând Georgia, și-a depus și ea cererea de aderare la o zi după ce și-o depusese Kievul pe a sa. Iar dacă ministra ucraineană a invitat-o pe Maia Sandu în Ucraina să vadă la fața locului toată grozăvia războiului, în speranța că asta „o va determina să ia decizii mai dure față de Rusia”, se prea poate ca invitația să fie onorată cât de curând, dat fiind că politicienii români sunt, de obicei, foarte săritori în a vizita Ucraina, în ciuda perspectivelor sumbre pentru femei enunțate de Irina Vereșciuk care, totuși, se dovedește până acum teafără și foarte combativă.