ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape exclusiv prin porturile sale de pe Dunăre, deoarece Rusia blochează efectiv transporturile pe Marea Neagră, a declarat marți Autoritatea ucraineană a porturilor maritime, a relatat Reuters, conform Hotnews.

„În condițiile în care Rusia blochează efectiv funcționarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiți să trecem aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene", a transmis pe Facebook Dmytro Barinov, directorul adjunct al autorității porturilor maritime.
 
Chiar și cu o recoltă redusă, Ucraina va trebui să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale și milioane de tone de uleiuri vegetale și semințe oleaginoase, precizează sursa citată.
 
Canalul Bâstroe, esențial pentru cerealele ucrainene

Autoritatea portuară maritimă a precizat luna aceasta că trei porturi ucrainene de pe Dunăre au exportat un număr record de 3 milioane de tone de alimente în luna mai. Porturile fluviale dunărene au procesat de 5,5 milioane de tone din toate mărfurile în 2021, au declarat surse din industrie, citate de Hotnews.

Oficialii ucraineni din domeniul transporturilor spun că volumele de export ar putea fi mai mari dacă canalul său Bîstroe de pe Dunăre va fi adâncit.

În urmă cu o lună, ministrul adjunct pentru renovare și infrastructură, Iuri Vaskov, a spus că Ucraina dorește să înceapă lucrările pentru a adânci canalul de navigație pe Dunăre încă din acest an, pentru a-și extinde rutele alternative pentru exportul de cereale și intenționează să poarte discuții cu oficialii UE pe această temă, mai afirmă sursele citate.