ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dispariția școlilor cu predare în limba română din Cernăuți rămâne un fapt de neoprit pentru românii din nordul Bucovinei ucrainene, victime ale procesului de ucrainizare forțată.

Procesul de ucrainizare a școlilor românești din nordul Bucovinei nu doar că nu este stopat, ci merge mai departe, după bunul plac al autorităților de la Kiev. Iar guvernul de la București se face că nu aude și nu vede cum libertatea cuvîntului și dreptul fundamental la educație în limba maternă sunt călcate în picioare de statul ucrainean.

Trei școli românești din regiunea Cernăuți au fost transformate printr-o decizie abuzivă a autorităților ucrainene în filiale ale Școlii mixte ucraineano-române. Acțiunea desfășurată pe repede-înainte s-a derulat în satul Mămăliga, scrie site-ul infoprut.ro.
 
Consiliul local din satul Mămăliga a decis închiderea claselor 10-11 (superioare) în școlile cu limba română de predare din satele Bălcăuți, Nesvoia și Stălinești – sate care intră în componența comunei Mămăliga și transformarea acestor instituții de învățământ în filiale ale Școlii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga. 

Fără a ține cont de dorințele românilor din cele trei sate, Consiliul Local  „a înghițit” trei școli românești, iar cele trei filiale, foste școli pur românești, au devenit automat mixte. Prin urmare, aici vor apărea clase cu limba ucraineană de predare, informează Bucpress.eu.