ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul clujean Ionuț Cătălin Moraru (27 de ani), și-a propus să atingă luna viitoare cel mai înalt vârf montan din Europa, Elbrus (5642 m). Tânărul alpinist spune că vrea să dedice această expediție soldaților români care au murit la Mărășești, Mărăști și Oituz în urmă cu 100 de ani. „Ei au murit pentru ca noi să fim liberi, să atingem și să avem posibilitatea de a depăși noi limite„ spune alpinistul fascinat de istoria României.

Impresionat de sacrificiul soldaților români,  Ionuț Cătălin Moraru vrea ca astfel să le aducă omagiul său, în condițiile în care 2017 a fost declarat de Guvernul României ca fiind „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz — 100”, scrie Agerpres.
 
„Am crescut cu toții citind în manualele de istorie cuvintele «Pe aici nu se trece!». Ei bine, mai sus de Elbrus, pe acest continent, nu se trece. E cel mai sus. Va fi o imensă provocare pentru mine, din punct de vedere fizic și psihic. Sunt inspirat în acest demers de efortul și sacrificiul soldaților noștri. Consider că o reușită pe acest vârf ar aduce un binemeritat omagiu celor care s-au jertfit la Mărăști, Mărășești și Oituz, acum 100 de ani. Oamenii aceia au murit pentru ca noi să fim liberi, să atingem și să avem posibilitatea de a depăși noi limite. E felul meu, personal, de a le spune mulțumesc”, spune Cătălin.

„Încă de pe băncile școlii am fost impresionat de sacrificiul armatei române din timpul acelor bătălii și am zis că, dat fiind faptul că acum se împlinesc 100 de ani, aș putea să comemorez acele evenimente prin intermediul unei expediții, dar fiind faptul că sunt pasionat de munți și consider că mersul pe munte e o activitate destul de grea, prin care aș putea cumva să fac o paralelă între ce au trăit ostașii și ce voi trăi eu acolo pe munte'”, a spus Cătălin Moraru.

Tânărul locuiește în Cluj, dar este originar din Dorna Candrenilor (Suceava), este solist vocal și chitarist în trupa Flamorouse și a mai urcat până acum pe Montblanc (4810 m) și a escaladat cel mai înalt vârf din Austria, Grossglockner (3798).

Expediția Elbrus va avea loc în perioada 31 mai — 11 iunie și Cătălin Moraru va fi însoțit de doi prieteni polonezi, Michal Dyballa (37 de ani) și Beata Wieczorek (29 de ani). 

Cătălin Moraru a mai cucerit, în regim de iarnă, o parte a vârfurilor importante din România și are la activ mai multe maratoane montane și ture de trekking în lanțurile muntoase din Carpații românești, Munții Jura și Alpii Francezi.