ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul local USR la Sectorul 5 Dragoș Geamana se distanțează clar de opinii unor colegi de partid, care au acuzat că arhiepiscopul Sucevei a fost transportat cu elicopterul la București, după ce a fost confirmat pozivit cu noul coronavirus, deși nu ar fi avut nevoie de ventilație mecanică. Sau de declarațiile mult mai cunoscute al lui Andrei Caramitru, înainte de Sărbătoarea Paștelui, după ce acesta a pus tunurile pe Biserică și pe credincioși din cauza acordului dintre BOR și MAI. „Mă delimitez public de astfel de atitudini, bazate în exclusivitate pe prejudecăți manifestate de-a lungul timpului, pe presupoziții false și iraționale și pe procese de intenție, care încurajează în mod direct și pe alții să adopte atitudini violente, fie si doar verbale sau declarative”, scrie pe Facebook Dragoș Geamană.


„Este incredibil cât de departe pot să ajungă ura și iresponsabilitatea unor indivizi. Dar atunci când acestea vin din partea unor oameni politici, deputați, senatori ori miniștri, sunt cu atât mai dezgustătoare. În special atunci când astfel de oameni politici se urcă pe un val de isterie de masă într-o perioadă de stare de urgență, în care nervii tuturor sunt oricum întinși la maxim, pentru a instiga împotriva unei întregi categorii sociale, în cazul de față împotriva clerului Bisericii Ortodoxe și a creștinilor ortodocși. Mai ales atunci când se folosesc manipulări pentru a construi o imagine falsă.

Arhiepiscopul Pimen nu "a plecat cu elicopterul la plimbare", ci este bolnav. A fost transportat împreună cu un alt bolnav la un alt spital în care doctorii au considerat că are mai multe șanse de recuperare.
Nu l-a luat SMURDUL cum l-a luat "elicopterul Școlii de Aviație pe Dragoș Titea, fost secretar de stat PSD ca să se ducă de la București la mare că era aglomerație pe A2". Nu a zburat ca "Dragnea și Dăncilă care aveau mare ”dragoste” față de elicopterele de stat". Nu poate fi comparat Pimen cu "Răzvan Cuc, ministrul PSD al transporturilor care se plimba cu elicoptere private plătite de CNAIR (115.000 lei pentru 3 zboruri)". Nici cu "senatorul PSD Verginel Iordache care a fost dus cu elicopterul SMURD de la Suceava la București pentru că avea o diaree". Nu poate fi comparat nici chiar cu "Marcel Vela, ministrul de interne PNL, senator de Caransebeș, care s-a dus cu elicopterul MAI la el în circumscripție să depună o coroană la o înmormântare".

Ce încearcă să ne spună un deputat în Parlamentul României? Că dacă ești înalt prelat al Bisericii Ortodoxe și ai ajuns să te îmbolnăvești nu ai dreptul să fii transportat cu elicopterul? Ai mai puține drepturi decât alți cetățeni români? Îți este suspendat dreptul la asistență medicală? Avem cumva cetățeni de rangul doi? Dacă este ceva greșit și trebuie reparat este eventual faptul că ar putea fi necesare mai multe elicoptere, mai multe salvări, drumuri mai bune sau o mai eficientă împărțire a paturilor pe spitale și secții. Înnici un caz faptul că un preot primește asistența medicală de care are nevoie. Nici măcar dacă este înalt ierarh.
Dacă transportarea IPS Pimen cu elicopterul de la Suceava la București ar fi împiedicat în vreun fel salvarea unui alt cetățean român, dacă IPS Pimen ar fi fost avantajat pe nedrept în fața altui bolnav, ar fi putut fi o discuție. Dar așa, nu este altceva decât o încercare de poziționare împotriva unui inamic construit imaginar, împotriva căruia să instigi un val de ură, val pe care să te urci ulterior, ca să poți spune apoi "am avut dreptate, electoratul ne susține”.

Am ezitat să mă refer la elucubrațiile altui coleg din USR, Andrei Caramitru, care a folosit de curând un limbaj de o violență extremă la adresa clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe, în ideea că dreptul la libera exprimare nu trebuie restrâns.
 
Însă astfel de atitudini se pot transforma în acte de violență fizică, în special în situațiile în care isteria de masă este foarte ușor de declanșat. Din fericire, capacitatea unor astfel de persoane de a stârni și de a incita oamenii unii împotriva altora s-a dovedit a fi destul de redusă până acum.
Din păcate, atitudinile pe care le condamn în acest mesaj au potențialul de a trezi acțiuni care ar putea fi foarte ușor să devină imposibil de controlat. Având în vedere tensiunea socială care se resimte destul de acut în aceasta perioadă, este destul de ușor ca prin manipulare și apelul la emoții negative și la partea irațională a mulțimilor, pe fondul unor campanii de denigrare care s-au întins pe parcursul unor ani de zile, să se creeze o adevărată isterie de masă. În acest fel, nevoia de control și de a identifica vinovați ar putea să fie îndreptată împotriva unor întregi categorii sociale.
Acest lucru poate face ca viitoarele campanii electorale să fie excesiv de divizive, iar viitoarele guvernări, chiar dacă sau (mai ales dacă) nu vor întruni majorități confortabile, vor putea fi din ce în ce mai excluzive, cei care vor pierde urmând să fie foarte puțin reprezentați în mod real, ceea ce va avea drept consecință o reducere a democrației.
Mă delimitez public de astfel de atitudini, bazate în exclusivitate pe prejudecăți manifestate de-a lungul timpului, pe presupoziții false și iraționale și pe procese de intenție, care încurajează în mod direct și pe alții să adopte atitudini violente, fie si doar verbale sau declarative. Sau, mai rău, bazate strict pe dorința de a manipula și de a construi în imaginația electoratului un inamic pe care să îl poți "învinge” în mod facil. În special atunci când astfel de atitudini vin din partea unor colegi de partid.
Consider că din partea oamenilor politici și în perioade cum este aceasta prin care trecem acum, este absolut necesar să existe dovezi de reținere și responsabilitate”, a scris consilierul Geamana.

Mai mulți lideri USR au sărit ca arși, în ultimele zile, acuzând autoritățile și vorbind despre ”privilegiații” din România, după cazul IPS Pimen, transportat cu elicopterul de la Suceava la București. Deputatul USR Claudiu Năsui a denunțat faptul că există o categorie de oameni, aflați la vârful ierarhiei, care sunt mult mai bine tratați, fiind astfel discriminați contribuabilii simpli. Și parlamentarul USR Iulian Bulai a scris, pe pagina de facebook, că soluția pentru a avea acces la servicii medicale nu este să fii parlamentar sau episcop, ci ca statul să funcționeze.