ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lupta celor doi candidați pentru șefia partidului se ascute în PNL. În timp ce promotorul educației sexuale și închizătorul de biserici Ludovic Orban se declară, mai nou, tradiționalist și suveranist, progresistul Florin Cîțu își pune un consilier guvernamental să obțină articole de la un transsexual, profesor retras de la o universitate din SUA, articole laudative despre „liberalismul clasic” din România, oferind citate din marele gânditor Cîțu. Mai exact, din moțiunea cu care acesta candidează la șefia PNL. Cu ce i-ar fi datoare o așa-zisă profesoară americană, aflată la apusul carierei universitare, unui începător precum Florin Cîțu dintr-o țară îndepărtată de pe continentul european? Dacă ne întoarcem în timp, vom sesiza aspecte interesante. Potrivit jurnalistului Bogdan Tiberiu Iacob de la InPolitics, așa-zisa profesoară, în fapt un transsexual faimos din mediul academic, și-a făcut tratamentele de tranziție de gen în 1995 în statul Iowa, în aceeași perioadă în care acolo studia junele român Cîțu. 

Nu se cunoaște cine i-a plătit tinerelului mai degrabă sărac Florin Cîțu școlarizarea și rezidența în SUA, echivalate la circa 200.000 de dolari. La această întrebare, Cîțu nu a răspuns nici până azi, afirmând doar că a ajuns student în SUA pentru că unui profesor american mai bătrâior i-a plăcut de el, potrivit lui Bogdan Tiberiu Iacob, citat de ActiveNews. În schimb, din ziarul facultății americane unde studia pe atunci Cîțu, aflăm că în calitate de PNL-ist și-a propus să lupte pentru drepturile homosexualilor și lesbienelor. „În privința libertăților economice și a celor individuale, ca drepturile homosexualilor și lesbienelor - trebuie să luptăm pentru ambele”, scria studentul Cîțu. 

Citiți și: Cîțu în ziarul facultății din SUA: Trebuie să luptăm pentru drepturile homosexualilor și lesbienelor! BTI: Misterele din biografia premierului României

 
Revenind în actualitate, Libertatea dezvăluie că profesorul universitar Deirdre (fost Donald) McCloskey din SUA a publicat pe site-ul Digi24 din România două articole de opinie pe teme de liberalism în care dădea citate din traducerea în engleză a moțiunii cu care Florin Cîțu candidează la congresul PNL. Primul articol a fost publicat pe 1 iunie și al doilea, pe 24 august. Autorul susține că a redactat aceste eseuri dezinteresat, după ce a fost contactat de un anume Alexandru Butiseacă din România, care s-ar fi recomandat drept jurnalist la Digi24. În fapt, Butiseacă este consilier al premierului din 14 aprilie 2021, prin urmare un angajat al Guvernului, nu al unei televiziuni private. Care televiziune, deși privată, se erijează în portavoce a intereselor Guvernului, avându-i mereu invitați în platou pe membrii aparatului de stat, de la premierul Florin Cîțu și până la subsecretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Potrivit Libertatea, în afară de poziția de la Guvern, Butiseacă figurează drept cercetător al Academiei Române și asistent universitar la Universitatea Româno-Americană. El susține că a realizat întreaga acțiune de lobby pentru Cîțu în timpul liber, iar nu în calitate de angajat al instituției publice pe care Cîțu o conduce vremelnic. Situația e delicată, mai ales că, în urmă cu o lună, un alt consilier al premierului, depistat că lucra pentru campania politică a persoanei private Cîțu în timp ce era angajat pe bani publici în subordinea prim-ministrului, a plecat prin demisie din funcția pe care o ocupa. E vorba de Mioara Costin. Îi va împărtăși și Alexandru Butiseacă soarta? Și cum de a acceptat McCloskey din SUA să joace în lupta meschină pentru putere a „liberalilor” din România?
 
Iată cum descrie situația jurnalistul de investigații Bogdan Tiberiu Iacob:
 

„Pe scurt, Libertatea arată că o influenceriță cunoscută în SUA a publicat pe siteul Digi 24 materiale în care premierul Cîțu e lăudat pentru liberalismul său, solicitată fiind de un consilier al premierului, Alexandru Butiseacă, care, spune profesoara, i-a solicitat respectivele articole prezentându-se drept ziarist la Digi 24.

Profesoara zice că da, Butiseacă zice că nu. Unul dintre ei minte.

În sprijinul spuselor consilierului vine acțiunea în sine: de unde pînă unde un intelectual american scrie niște chestii după ureche, despre un personaj pe care nici nu îl cunoaște, dintr-o țară îndepărtată?

Mult mai probabil e ce spune Butiseacă, anume că profesoara Deirdre McCloskey e o veche cunoștință de a sa. Deirdre McCloskey e absolventă de economie la Harvard cu o lucrare despre oțelul britanic.

În prezentarea sa de pe siteul Digi 24, despre profesoară se spune că „e considerata la ora actuala cea mai influenta voce liberală din lume”.

O glumă bună, am spune.

Mult mai cunoscută la nivel mondial este Deirdre McCloskey pentru cu totul altceva.

Mai precis, este unul dintre cei mai faimoși – dacă nu cel mai faimos – transsexual din lumea științei.

Născută bărbat, cu numele Donald, a trăit cu acest statut sexual pînă la vîrsta de 53 de ani, în 1995 luînd decizia de a deveni femeie, ceea ce s-a întîmplat printr-o serie complicată de operații chirurgicale și tratamente extrem de costisitoare, incluzînd schimbarea de voce. O parte a acestora tratamente au fost efectuate, coincidență, în statul Iowa, în perioada în care acolo studia Florin Cîțu.

Din acel moment, mărturisește ea într-un interviu, cei doi copii rezultați dintr-o căsnicie de 30 de ani, au refuzat să-i mai vorbească vreodată. (...)

Marea întrebare este dacă serviciile sale au fost solicitate de Florin Cîțu în calitatea sa de economistă cu vederi liberale sau de voce puternică și respectată în sînul comunității LGBTQ, ceea ce ar putea avea semnificații în contextul dezbaterilor agitate din PNL legate de viitoarea orientare politică a partidului: progresistă sau conservatoare?”, se întreabă Bogdan Tiberiu Iacob. Citiți mai multe pe InPolitics.ro.