ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Budapesta ia poziție față de ceea ce consideră a fi „atacurile DNA la adresa Liceului Teologic Romano-Catolic Rákóczi Ferenc al II-lea, din Târgu Mureș”. Guvernul ungar îi susține pe părinții și pe copiii „întimidați și persecutați, asigurându-i de solidaritatea și spijinul său moral”.

Secretariatul de stat pentru politică națională din Ungaria „condamnă abuzurile pe care le comite Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva Liceului Teologic Romano-Catolic Rákóczi Ferenc al II-lea, din Târgu Mureș, precum și încercările de a face imposibilă” funcționarea acestui liceu, a informat sâmbătă Secretariatul de stat ungar pentru politică națională, transmite Rador.

„Într-un stat de drept este inadmisibil ca procurorii să îi rețină pe oameni din cauza apartenenței lor religioase sau să fie luați la întrebări doar pentru că și-au înscris copiii într-o școală care aparține unui cult . Este inadmisibil și faptul că în cadrul unei anchete a DNA să fie pusă sub semnul întrebări simpla existență a unei școli teologice”, se spune în comunicatul Secretariatului ungar.

Secretariatul de stat este de acord cu politicienii maghiari din Transilvania potrivit cărora cazul liceului catolic din Târgu Mureș este parte organică a procesului care este îndreptat spre îngrădirea drepturilor fundamentale ale comunității maghiare. 

Printre aceste îngrădiri, în comunicat se amintesc „cazurile de mare greutate, nerezolvate nici până azi, ca de exemplu chestiunea privind înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș sau retrocedarea imobilelor bisericilor istorice, confiscate în timpul comunismului, cum este și cazul clădirii Colegiului Secuiesc Mikó și al Bibliotecii Batthyáneum din Alba Iulia”. „Este bine cunoscut că Senatul UMF Târgu Mureș – în frunte cu rectorul universității – refuză de ani de zile – în pofida prevederilor legale – să adopte o decizie cu privire la înființarea unei secții maghiare de sine stătătoare. În acest caz împotriva Senatului nu a fost demarată urmărirea penală și nimeni nu este hărțuit de DNA. 

Cu toate că imobilul fostului gimnaziu catolic de fete a fost retrocedat, funcționarea normală a liceului este împiedicată necontenit, se menționează în comunicat. Secretariatul de stat a semnalat: Guvernul ungar îi susține pe părinții și pe copiii întimidați și persecutați nevinovați și îi asigură de solidaritatea și spijinul său moral pe cei care își asumă, chiar și într-o asemenea situație, lupta pentru drepturile lor și depun eforturi pentru menținerea funcționării și în continuare a liceului catolic.”Este absurd că în secolul XXI, pe teritoriul Uniunii Europene, poate să fie pusă sub semnul întrebării funcționarea unei școli teologice în cadrul unei clădiri care aparține bisericii, ceea ce este incompatibil cu sistemul de drepturi și de valori al Uniunii Europene”, se subliniază în comunicat. 

 DNA a început urmărirea penală în noiembrie anul trecut împotriva directorului liceului, Zsolt Tamás, și împotriva șefului inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ștefan Someșan, pentru abuz în serviciu în cazul funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic, în pofida faptului că au avut la cunoștință asupra lipsei autorizării de funcționare a acestei instituții. În luna februarie a acestui an, DNA a început și audierea părinților copiilor care învață în acest liceu, sugerându-le că copiii lor pot pierde anii învățați în acest liceu. La sfârșitul lunii februarie, Inspectoratul Școlar Mureș a decis ca, din cauza situației juridice incerte, să nu aprobe înscrierile copiilor la clasele pregătitoare. Un grup al părinților copiilor care învață la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș au organizat săptămâna trecută, de luni până vineri, o serie de proteste, în fața sediului Prefecturii Târgu Mureș, față de incertitudinea ce planează în jurul existenței liceului, amintește Rador.