ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezent la Universitatea de Vară de Băile Tușnad, ministrul Apărării de la Budapesta a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii români prezenți la fața locului. În schimb, oficialul maghiar a făcut declarații pentru presa de limba maghiară, informează EVZ.

Ministrul Apărării de la Budapesta, Kristof Szalay-Bobrovniczk, a participat la Băile Tușnad la o dezbatere legată de rolul NATO, în actualul context politico militar din Europa de Est.

Dezbaterea a avut ca temă „Pentru pace e nevoie de forță! După Summitul NATO”. La finalul acesteia, ministrul Kristof Szalay-Bobrovniczk a făcut declarații pentru jurnaliștii maghiari, dar a refuzat categoric să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliști români, care au dorit să afle care este poziția actuală a Ungariei în raport cu războiul din Ucraina.

Sfătuit de o consilieră, demnitarul maghiar a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnaliștii români, după care și-a continuat drumul.

Într-un comunicat de presă senatorul de Covasna Ionuț Neagu (din partea AUR) a condamnat „acțiunile sfidătoare și la limita legii practicate de organizatorii Universității de Vară de la Băile Tușnad, județul Harghita, care anul acesta au decis să condiționeze participarea la lucrările Universității de completarea unui formular de înscriere supus aprobării organizatorilor.”

Senatorul afirmă că „această formă de filtrare a participanților denotă lipsă de deschidere și transparență, opacitate la dialog și teama de a fi pus în fața unor idei diferite. Asociațiile culturale românești reclamă că această măsură a fost luată pentru a le împiedica să participe la acest eveniment, lucru care este indirect confirmat de președintele Consiliului Județean Harghita, care cere intervenția Jandarmeriei pentru discursul lui Viktor Orban întrucât se teme că asociațiile românești care au anunțat că doresc să participe la eveniment vor „expune comunitatea la o nouă rușine”. Declar ferm că nu există absolut nicio rușine în a afirma că Transilvania este românească, așa a fost și va fi întotdeauna. Atitudinile revanșarde sunt neîntemeiate din punct de vedere istoric, etnic, lingvistic, cultural ș.a.m.d. și trebuie sancționate ca atare.”

„Găsesc că este inadmisibil ca pe un teritoriu național, suveran și independent, unitar și indivizibil să fie organizate evenimente politice închise „maghiaro-maghiare”, la care românilor să nu li se permită accesul. Un asemenea demers amintește de ghetoizare și confirmă că autoizolaționismul etnic este linia politică de la care nu se abat cercurile revizioniste de la Budapesta și acoliții lor din țara noastră. Închistarea etnică denotă incapacitate de dialog interetnic și intercultural. Monologarea politică anuală „maghiaro-maghiară” de la Băile Tușnad se reduce la o banală gesticulație sterilă și rămâne pe fond o formă de sfidare și o provocare la adresa majorității românești și a României ca atare. Constatăm că tematica „autonomiei” pe criterii etnice și cea a „autodeterminării” maghiarilor din România sunt nelipsite în programul ediției din acest an al celui mai mare eveniment finanțat de Budapesta peste hotarele Ungariei. O asemenea abordare provocatoare, anticonstituțională și antieuropeană nu poate să nu ne îngrijoreze, în condițiile lipsei unei reacții adecvate a autorităților de la București.”, mai spune Ionuț Neagu.

„Aceste lucruri se întâmplă în timp ce Budapesta se opune recunoașterii minorităților etnice evreiască și secuiască, situate numeric pe poziția a doua și a treia în lista minorităților din țara vecină, și în timp ce minoritatea română din Ungaria este supusă unui intens proces de asimilare, iar statul maghiar implementează în 16 județe din România, fără consimțământul țării noastre, un plan subversiv numit „Kos Karoly”. Remarcăm de asemenea prezența la evenimentul politic „maghiaro-maghiar” de la Băile Tușnad a unui număr important de admiratori ai politicilor de agresiune ale dictatorului de la Kremlin, care a amenințat România fluturând spectrul secesionismului maghiar, după modelul așa-zisei „regiuni autonome Mureș maghiare” impuse de Moscova în timpul ocupației staliniste.

Este o glumă sinistră să intitulezi un eveniment „Timpul păcii”, iar prin intermediul acestuia să propagi ideologii secesioniste și ură interetnică.”, subliniază senatorul AUR.

Totodată, Mihai Tîrnoveanu, care organizează la fața locului sâmbătă, împreună cu alți patrioți, o acțiune de conștientizare asupra extremismului maghiar al autorităților ungare și formațiunii lor aservite, UDMR - eliminată de la guvernare pentru a se evita scurgerile de informații NATO în tabăra Rusiei -, atrage atenția și asupra dezinformărilor și provocatorilor filoruși și filomaghiari din România (VIDEO mai sus).

Mihai Tîrnoveanu mai adaugă: „Organizare Băile Tușnad, ajutați-ne și distribuiți, foarte important!
Toți românii să vină îmbrăcați civil, fără costum național sau însemne specifice. Face parte din strategia noastră, vă rog să o respectați. La ora 9,30 în fața Bisericii Ortodoxe din Băile Tușnad vă voi explica detalii. Comportamentul nostru va trebui sa fie EXCLUSIV PAȘNIC, indiferent de eventualele provocări. Nu se huiduie, nu ne luam la ceartă cu nimeni, indiferent ce ar fi. Fotografia de mai jos este de anul trecut, după ce grupul nostru a ajuns în Brașov. Am dat dovadă atunci de stăpânire de sine, nu am raspuns provocărilor, le-am dat o lectie de demnitate, curaj si hotărâre. Așa trebuie să facem și mâine.
Cu Dumnezeu înainte!”