ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, s-au întâlnit vineri, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita lor a avut loc în contextul în care Uniunea Europeană și-a rechemat ambasadorul la Kiev, subliniind îmbunătățirea situației de securitate și angajamentul UE-27 față de țara asediată de armata rusă, scrie EuroNews

Ursula von der Leyen și Josep Borrell au vizitat, de asemenea, Bucea, un oraș din afara Kievului, unde forțele rusești sunt acuzate de aliații Ucrainei de comiterea de atrocități împotriva civililor. Ursula von der Leyen a declarat: „aici, la Bucea, am văzut cum umanitatea noastră a fost spulberată”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un gest simbolic în fața președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea da startul aderării țării acestuia la blocul comunitar, în prima sa vizită la Kiev de la începutul războiului.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Von der Leyen i-a înmânat lui Zelenski un chestionar care marchează punctul de plecare pentru o decizie de aderare. „Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani pentru a forma această opinie, ci cred că o chestiune de săptămâni”, a spus șefa C.E., citată de EuroNews

Zelenski a râs apoi și a adăugat că echipa sa va avea nevoie de numai o săptămână pentru a răspunde la întrebări.

În cadrul conferinței de presă, Von der Leyen a profețit că „Rusia va aluneca în decădere economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina mărșăluiește spre viitorul european, așa văd eu lucrurile”.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, Von der Leyen a vizitat Bucea - unde se crede că forțele rusești au ucis sute de civili înainte de a se retrage din regiunea Kievului. Ea a declarat atunci că Bucea a dezvăluit „fața crudă” a armatei ruse. De ca și cum ar exista și o față umană a armatei de ocupație!

Rusia neagă că ar fi vizat civili din orașul Bucea. În schimb, Moscova a susținut că imaginile sunt rezultatul unui „fals monstruos”.


Șeful diplomației U.E., Josep Borrell, a însoțit-o, de asemenea, pe Von der Leyen în această călătorie. El a declarat că speră ca, în următoarele două zile, U.E. să poată acorda țării 500 de milioane de euro pentru asistență militară.

Borrell a anunțat, de asemenea, că ambasadorul U.E. se va întoarce la Kiev. Acesta s-a retras în preajma izbucnirii invaziei ruse, odată cu ambasadorii puterilor occidentale.

Von der Leyen și Borell nu sunt singurii reprezentanți ai Occidentului aflați în vizită la Kiev. După ce aceștia au poposit în capitala Ucrainei vineri, sâmbătă a fost rândul premierului britanic, Boris Johnson, să se plimbe pe străzile Kievului alături de Volodimir Zelenski și să promită ajutor militar. Ce au în comun cei 3 lideri occidentali? Faptul că au venit - și au și plecat - cu trenul, desigur.

Zelenski spune că Boris „va intra în istorie”, după ce premierul britanic a mers în secret cu trenul la Kiev pentru a discuta cu aliatul său - promițând 120 de vehicule blindate și rachete anti-navă pentru a-i ajuta pe „leii” ucraineni să lupte împotriva lui Putin

Boris Johnson a fost salutat de Voldimir Zelenski după ce a luat în secret trenul spre Kiev pentru discuții și a promis mai multe arme pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei rusești, informează The Daily Mail

Președintele Ucrainei a declarat că leadership-ul de care a dat dovadă Marea Britanie va „rămâne în istorie”, după ce s-a întâlnit față în față cu premierul britanic și a făcut o plimbare prin Kiev. 

Cei doi lideri au stabilit o relație strânsă, vorbind aproape zilnic la telefon de la izbucnirea crizei. Boris Johnson a fost nerăbdător să viziteze Kievul timp de săptămâni, dar cabinetul său a încercat din răsputeri să treacă sub tăcere această călătorie.

Totul, până la apariția unei înregistrări video care îl arăta pe Boris Johnson în trenul din Polonia spre Ucraina, dezvăluind modul în care s-a desfășurat vizita de mare risc. 

Prezența premierului britanic trebuia să fie ținută secretă până când acesta ar fi părăsit zona de război. Cu toate acestea, ea a fost anunțată din greșeală într-o postare făcută pe Twitter de către ambasada Ucrainei în Regatul Unit, care a publicat o fotografie a celor doi lideri discutând, cu mențiunea „Surpriză” și un emoji cu o față care face cu ochiul.

În cadrul unei apariții comune cu Volodimir Zelenski, Boris Johnson a promis să trimită Ucrainei 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă, pentru a ajuta în lupta împotriva armatei ruse. Anterior, Rusia avertizase că statele care trimit armament Ucrainei ar putea deveni ținte, deoarece respectivul armament va fi folosit pentru uciderea de soldați ruși.

Imaginile au arătat cum cei doi se întâlnesc și stau unul lângă celălalt la o masă, cu steagurile țărilor lor în partea opusă. Boris Johnson purta un costum închis, iar Zelenski, o salopetă kaki, ținuta lui caracteristică în aparițiile publice din 24 februarie încoace.

Cei doi, escortați de gardieni înarmați, s-au plimbat apoi prin inima Kievului, unde au stat de vorbă cu cetățenii și au primit suveniruri de la aceștia.    

Oficialii britanici din domeniul securității au dat undă verde vizitei premierului lor doar după ce forțele rusești s-au retras din jurul Kievului. Numai că retragerea aceasta poate însemna fie epuizare, fie concentrare pe un obiectiv mai important pentru Moscova - săptămânile ce vin ne vor da adevărata dimensiune a semnificației ei.

Boris Johnson a lăudat rezistența statornică a trupelor ucrainene, care au „sfidat soarta” potrivnică, ținând piept avansului armatei ruse către capitala Kiev. 

Convorbirile telefonice constante dintre Johnson și Zelenski în timpul săptămânilor de război premergătoare acestei vizite s-au concretizat nu doar în vizita din acest weekend, ci și în agrearea unui nou pachet de ajutor financiar și militar de 100 de milioane de lire sterline din partea Londrei pentru forțele Kievului, incluzând arme antitanc și antiaeriene și așa-numitele „drone sinucigașe”, mai precizează The Daily Mail.