ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORELE 23.00: Protestul continuă la Chiajna.
 
La fața locului s-a prezentat și ezoterista Diana Șoșoacă în încercarea de a culege niște voturi și pentru a face puțin show online. Senatoarea a fost primită însă cu ostilitate de protestatari, care au huiduit-o și i-au cerut să nu le politizeze demersul.

În imaginile difuzate în direct pe rețelele de socializare a putut fi urmărit și un moment în care discuția a căpătat note comico-suburbane. Șoșoacă i-a acuzat pe protestatari că sunt susținători AUR și i-a numit „analfabeți”, „violatori”, „alcoolici”.

În replică, protestatarii au început să scandeze în cor „Moby Dick, lasă-ne un pic!”, aluzie la balena din romanul omonim de Herman Melville, transmite ȘtiripeSurse.
 
ACTUALIZARE ORELE 19.30: Starea de Libertate face apel la bucureșteni să vină la Chiajna în sprijinul fermierilor și transportatorilor sau în Piața Victoriei, unde ar trebui să ajungă aceștia.
 
„Veniți ACUM în Piața Victoriei, către care încearcă sa se îndrepte zecile de camioane și tractoare ale transportatorilor și fermierilor romani! Sa fim solidari cu acești bravi români care au curajul sa spună, prin protestul lor, ASA NU SE MAI POATE!”, a transmis organizația civică pe Facebook.
 
ACTUALIZARE ORELE 18.00 VIDEO ÎN DIRECT LEGITIMĂ APĂRARE - TRANSPORTATORII ȘI FERMIERII BLOCAȚI DE FORȚE IMPORTANTE DE JANDARMERIE LA TROIȚA DE LA CHIAJNA:
 
ACTUALIZARE ORELE 16.00: Transportatorii și fermierii români au forțat barajul Poliției și au intrat în București. Autoritățile au încercat timid să blocheze tractoarele, însă manifestanții nu au ținut cont de mașina poliției și au forțat trecerea, potrivit Știripesurse. Ulterior situația s-a schimbat după cum vedeți mai sus.
 
Sute de transportatori din toată țara participă, joi, la a doua zi de protest. Camioane din toată țara au pornit către București, pentru a se alătura angajaților firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei, conform sursei citate.

Între timp, o delegație a transportatorilor a fost primită pentru discuții la Palatul Victoria. Reprezentanți ai transportatorilor reclamă faptul că la discuții nu este prezent nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar susțin că la întâlnire se află ministrul Agriculturii, în condițiile în care delegația protestatarilor este formată exclusiv din reprezentanți ai firmelor de transport.

„Delegația a intrat la ora 10 la întâlnire la Guvern. Din informațiile pe care le am din interior, au fost primiți de către consilierii primului ministru, adică o reprezentare foarte slabă. Văd că au timp de filme premierul și ministrul Transporturilor, dar nu au timp să se întâlnească cu operatorii de transport. La întâlnire este ministrul Agriculturii, dar degeaba este ministrul Agriculturii acolo, pentru că în delegație sunt numai reprezentanți ai transportatorilor. Eu nu zic să nu meargă oamenii la film. Dar chiar să-ți bați joc și să ai atâtea camioane în stradă și să te întorci cu spatele și să nu te întâlnești cu ei, asta mi se pare strigător la cer”, a declarat, joi, pentru News.ro, președintele Federației Operatorilor de Transport din România, Augustin Hagiu.

El a precizat că ”din țară vin continuu camioane către București, iar centura Capitalei este blocată”.

În ceea ce privește acțiunile viitoare de protest, Augustin Hagiu a precizat că o eventuală continuare a acestora depinde de rezultatele discuțiilor de joi, de la Guvern.

Transportatorii cer recunoașterea transportului rutier ”drept sector economic strategic și elaborarea unor măsuri care să susțină acest sector economic pentru a rămâne competitiv și a aduce în continuare venituri directe la bugetul statului”, în condițiile în care susțin că sectorul transporturilor este cel mai mare exportator de servicii din România, aducând peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar.

Iată lista de revendicări a protestatarilor:

1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 și posibilitatea suspendării acoperirii polițelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz și prelungirea automată a valabilității.

2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

- Reintroducerea toleranțelor la depășirile de greutate/gabarit, așa cum prevăd și normele europene și evitarea dublei taxări

- Mutarea controlelor rovinietei, cântarului și al măsurării gabaritului pe teritoriul național/la cel puțin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel și Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)

3. Alocații de cazare/alocații de hrană

- Acordarea alocației de cazare neimpozabilă de 265 lei/zi pentru salariații bugetari să se acorde și angajaților din privat, fără documente justificative.

- Introducerea unei alocații de hrană pentru lucrătorii detașați, neimpozabilă, în valoare de 40 EUR/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi în limita căruia se poate acorda indemnizația de detașare

4. Reglementarea unui mediu de concurență loială în transporturi:

- Reglementarea unei legi anti-dumping prin care se pedepsește prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activității economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referință.

- Obligația plății timpilor de așteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depășesc 2 ore

- Obligația plății serviciului prestat de șofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu

- Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanție bancară în limita căreia poate încheia tranzacția

- Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente

5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor românești. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanța care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port