ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 9.04./20:00 Ordinul Ministerului Sănătății privitor la victimele coronavirusului a fost schimbat, pentru a permite rudelor și preotului să îi viziteze pe muribunzi. După deces, aceștia vor putea fi îmbăcați și înmormântați potrivit rânduielii cultului de care au aparținut. 


Ministrul Vlad Voiculescu a semnat vineri ordinul care schimbă protocolul înmormântării morților declarați cu Covid, informează Antena3. De acum încolo, cei răpuși de coronavirus vor fi îmbrăcați înainte de a fi îngropați. Totodată, bolnavii de COVID în fază terminală vor putea fi vizitați în spital de un preot și de aparținători. 

Ne amintim că mai multe persoane care și-au revenit din boală au declarat că la secția ATI a spitalelor Covid pacienților li se confiscă telefonul, fiind lipsiți și de ultima alinare pe care o pot avea din partea familiei.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a arătat în fața reporterilor că nu știe ce conține ordinul de ministru privind procedura pandemică de îngropare a celor răpuși de coronavirus. El nu știa că morții declarați cu Covid sunt băgați în saci de plastic, complet goi, și trimiși la cimitir în această stare. Inițial ministrul neagă, apoi, dându-și seama că minte, spune că se va mai documenta și cere „altă întrebare”. Totul, în timp ce este vizibil încurcat de altă aberație a legilor sanitare stâmbe - purtarea măștii în aer liber, care l-a înroșit la față și i-a creat condens pe interiorul ochelarilor.

 

Întrebarea pusă de reporteri vine pe fondul revendicărilor bisericești de a li se acorda cinstea cuvenită celor răposați, indiferent de cauza decesului. 

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, afirmase marți seară la o televiziune că înmormântarea decedaților trecuți cu Covid după procedura degradantă prevăzută de ordinele arafatice „este o totală lipsă de respect față de om, de demnitatea lui... Regulile credinței și ale tradiției noastre nu trebuie să fie încălcate. Se cuvine, cât de urgent, să fie rezolvată această problemă”, după cum a relatat ActiveNews


A doua zi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a transmis un comunicat de presă pe același subiect, arătând că revenirea asupra ordinului arafatic privind înmormântarea victimelor coronavirusului este imperios necesară. 

„Modificarea unei legi draconice, concepute sub presiunea izbucnirii unei epidemii și a necunoscutului care o însoțea, o lege care prin urmările ei directe afectează și azi, la peste un an de zile de la promulgarea ei, familiile îndurerate ale celor decedați de Covid, care nu-i pot înmormânta pe aceștia demn și conform tradiției religioase în care s-au născut, a devenit imperios necesară.

Cultele religioase din România au solicitat modificarea acestei legi excesive și au purtat recent un dialog fertil cu autoritățile competente în acest sens.
 
Practic, (aproape) toată lumea pare să fi înțeles necesitatea modificării. Prelungirea așteptării ei devine dureroasă și nu mai are în acest moment o rațiune suficientă.

Umanitatea și demnitatea sunt rațiunile care trebuie să aibă și acum ultimul cuvânt”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
 
Problema de căpătâi este, însă, cea științifică. La fel ca în cazul multor reglementări excesive din pandemie, nici ordinul arafatic care obligă la depunerea celor răpuși de Covid dezbrăcați în saci de plastic nu este fundamentat științific, pentru că nu s-a demonstrat cum mai poate transmite virusul o persoană decedată, care nu mai respiră și nu poate împrăștia particule cu încărcătură virală. În schimb, măsura absurdă aduce atingere demnității celor decedați, dar vii în spirit, pentru care Biserica a rânduit un ritual menit să le ușureze trecerea spre Cele Veșnice, și aduce multă întristare celor rămași - cunoscuți și rude -, care nu-și pot alina durerea măcar petrecându-și mortul la biserică și la cimitir așa cum se cuvine.