ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au murit 18 oameni în urma incendiului de la Matei Balș, unii dintre ei arși de vii, dar nimeni nu este vinovat. Și nici responsabil. Oare motivul ar putea fi pentru că Vlad Voiculescu este supra-calificat pentru funcția de ministru al Sănătății?

Din 25 noiembrie 2020, când jurnalistul de investigații Bogdan Tiberiu Iacob a prezentat misterele prin care Vlad Voiculescu a avut o cariera explozivă în străinătate și în țară, fără a avea studiile necesare, și până astăzi, 16 februarie, Ministrul Sănătății (pentru a doua oară) nu a fost în stare să-și prezinte Diploma universitară.

Faptul că are o Înștințare/Notificare privind absolvirea unor cursuri nu schimbă fondul problemei, sintetizat de o stimată cititoare ActiveNews: ca să lămurească problema, Vlad Vasile Voiculescu trebuie să prezinte: lucrarea de licentță, cu titlul și tema prezentate în fața comisiei, care să cuprinda și numele profesorului coordonator; un link către lucrarea de licență, dacă există online, iar daca nu, un CD pus de el la dispoziția presei cu această lucrare;  diploma de licență în original, eliberată de universitatea unde zice că a studiat; foaia matricolă pentru toți anii de studiu, în care să fie prezentate materiile studiate pe ani, numarul de credite pentru fiecare și mai ales notele luate la fiecare examen din toți anii de studii universitare; examenele date și notele la examene în cei 2 ani de masterat, disertația (lucrarea de masterat) obținută dupa cei 2 ani de masterat (ulteriori licentei și fară de care nu se putea înscrie), cu titlul și tema aferente, coordonatorul, anul obținerii; calificativul / nota obtinută la finalizarea studiilor de masterat.

Mai recent, jurnalistul Matei Alexandru de la Criticii, a reușit să vorbească la Universitatea din Viena cu unul dintre profesorii lui Vlad Voiculescu de la care a aflat că Notificarea prezentată public de ministru nu se referă la absolvirea unui Master ci a unor cursuri pentru studenți din Europa de Est. Jurnalistul de investigații a prezentat și cum arată o Diplomă de Master de la aceeași Universitate, spre deosebire de Înștiințarea (foto sus) scoasă de ministru. Foto mai jos cu o Diploma de Master:

Chestiunea l-a revoltat și pe cunoscutul gazetar veteran Cornel Nistorescu. Acesta îl consideră pe Vlad Voiculescu un Alt Impostor în Guvernul României și îi cere azi în Cotidianul Diploma sau Demisia! „Diploma, magister, nu adeverința!”, scrie Nistorescu.

Bomboana abia cum vine și, pentru a fi degustată, se cere și ajutorul DNA dar și, obligatoriu, al Ministrului Educației Naționale.

Jurnalistul de investigații Adrian Popescu de la Româniacurată.ro merge mai departe și se întreabă dacă Atestatul lui Voiculescu de la MEN - obținut pe vremea când șeful lui, Dacian Cioloș, era și șeful Guvernului - este legal. Redăm dilema sa:

„Dacă DNA ar mai exista. Atestatul lui Voiculescu de la MEN e legal?

Vlad Voiculescu a fost acuzat că nu are diplomă de licență și a declarat că și-a obținut diploma la școala de business pe care a urmat-o la Viena timp de zece ani și doar la insistențele prietenei sale, pentru că nu dă importanță studiilor. Dar cum legea română dă, dl. Voiculescu se grăbea în ianuarie 2016 să obțină de la guvernul Cioloș, în care se pregătea de un mare viitor un atestat că are tot ce îi cere legea română ca să fie demnitar. Pentru că decizia că va fi demnitar preceda, în cazul dînsului, studiile.

Potrivit atestatului publicat, a făcut un masterat care servește și de licență, pentru care nu are diplomă, drept pentru care MEN, la care absolvenții români din străinătate așteaptă cu anii un atestat la Harvard, îi elibera cu celeritate o hîrtie bună la toate, spunînd căPrezentul atestat cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă”.

Îl cuprinde, adică cum? Că în Austria nu ai voie să te înscrii la masterat fără diplomă de licență, vedeți aici, How to Apply to a University in Austria in 2021 – MastersPortal.com.

Documentul de atestare are sigla Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației Naționale și a fost eliberat în ianuarie 2016 de directorul Gabriela Marilena Lețcai. Dăm citatul pe larg pentru DNA, deși e știut că procurorii de acolo au oarecari restricții în a cerceta persoanele de pe circuitul cu ochi albaștri și s-ar putea să nu se autosesizeze, ca la Ponta, care nu-și mai plătise demult cotizația.

„În baza O.M.E.C.Ș. nr. 5269/2015 și a avizului de legalitate nr. 1138 acordat de către Direcția Generală Juridic la data de 15.01.2016, se atestă că diploma de studii, eliberată de Vienna University of Economics and Business, Republica Austria, la data de 04.10.2011, domnului Vasile-Voiculescu Vlad, se echivalează cu diplomă de master (ciclul II) în domeniul administrarea afacerilor, specializarea administrarea afacerilor. Prezentul atestat cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă, conferă aceleași drepturi cu absolvenții instituțiilor de învățământ superior similare, acreditate, din România și este valabil cu prezentarea diplomei menționate mai sus în original”.

Dna Gabriela Marilena Lețcai nu poate da atestate pentru diplome care nu există și ar trebui să fie obiectul unei investigații al corpului de control al ministerului, primului ministru și al DNA. Poate are curaj și ca să scape spune cine i-a dat ordin să facă atestatul. Acesta a fost creat special ca să păzească piața românească de oameni care își cumpără diplome fără acoperire, deși a fost aplicat timp de treizeci de ani ca să oprească intrarea pe piață a celor cu diplome de la Oxford și Harvard. Cît despre băiatul deștept VV, rămâne cum am stabilit.”

Totuși, cum rămâne? Diploma sau Demisia?