ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 350 de doctori și asistenți medicali au contractat COVID-19 în Indonezia, în ciuda faptului că au fost vaccinați cu Sinovac, iar zeci de persoane au fost spitalizate, au anunțat autoritățile, în contextul în care cresc îngrijorările cu privire la eficacitatea unor vaccinuri împotriva unor variante mai infecțioase, transmite Reuters.

Majoritatea lucrătorilor erau asimptomatici și erau autoizolați la domiciliu, a declarat Badai Ismoyo, șeful biroului de sănătate din districtul Kudus, în centrul Java, dar zeci de persoane au ajuns la spital cu febră mare și niveluri scăzute ale saturației de oxigen.

Kudus, care are aproximativ 5.000 de lucrători din domeniul sănătății, se luptă cu o epidemie despre care se crede că este determinată de varianta Delta, mai transmisibilă, care a ridicat rata de ocupare a paturilor la peste 90%.

Desemnați ca grup prioritar, lucrătorii din domeniul sănătății au fost printre primii care au fost vaccinați atunci când au început inoculările în ianuarie. Aproape toți au primit vaccinul COVID-19 dezvoltat de compania biofarmaceutică chineză Sinovac, afirmă Asociația Medicală Indoneziană (IDI).

"Datele arată că aceștia au varianta Delta (în Kudus), așa că nu este o surpriză faptul că infecția de pătrundere este mai mare decât înainte, deoarece, după cum știm, majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății din Indonezia au primit Sinovac și încă nu știm cât de eficient este în lumea reală împotriva variantei Delta", a declarat Dicky Budiman, epidemiolog la Universitatea Griffith din Australia.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat luna aceasta utilizarea de urgență a vaccinului Sinovac, afirmând că rezultatele au arătat că acesta a prevenit boala simptomatică la 51% dintre beneficiari și a prevenit COVID-19 sever și spitalizările. În timp ce Indonezia s-a confruntat cu una dintre cele mai grave epidemii din Asia, cu peste 1,9 milioane de infecții și 53.000 de decese, medicii și asistentele sale au suferit un bilanț greu de 946 de decese.

În întreaga Indonezie, cel puțin cinci medici și o asistentă au murit din cauza COVID-19, deși au fost vaccinați, potrivit LaporCOVID-19, deși unul dintre ei primise doar prima doză.

În Jakarta, capitala Indoneziei, radiologul Dr. Prijo Sidipratomo a declarat pentru Reuters că știe de cel puțin o jumătate de duzină de doctori spitalizați cu COVID-19 în ultima lună, în ciuda faptului că au fost vaccinați, iar unul dintre ei este acum tratat la terapie intensivă.

"Este alarmant pentru noi, deoarece nu ne putem baza doar pe vaccinări", a spus el, îndemnând oamenii să își ia măsuri de precauție.

La câteva săptămâni după sărbătorile musulmane Eid Al-Fitr, Indonezia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri, rata de pozitivitate depășind miercuri 23%, iar cazurile zilnice se apropie de 10.000, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii februarie. În cel mai recent raport al său, OMS a îndemnat Indonezia să își înăsprească măsurile de izolare pe fondul creșterii numărului de cazuri de transmitere și a creșterii ratei de ocupare a paturilor.