ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lezarea simbolurilor și valorilor comunității religioase majoritar a devenit normă. Cel mai recent exemplu este expoziția găzduită de un mall din București, care sub pretextul că atacă kitsch-ul, reprezintă un atac imund la adresa ortodoxiei.

Patriarhia Română, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al instituției, consideră că ceea ce se întâmplă în mall, ”templele consumismului”, prin batjocorirea clerului și a Sfintei Cruci nu este nimic altceva decât rezultatul înfierării publice a Bisericii Ortodoxe Române care ”a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist.
 
În exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, Vasile Bănescu a declarat că noua ideologie, cea neomarxistă, care falsifică realitatea, a dus și continuă să ducă la „malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea”.

„Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a „Muzeului Kitsch-ului” dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios (ivit relativ recent în orice spațiu confesional), ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși. Ceea ce este nu doar nedrept și inept, ci și abject. Ca orice programatică generalizare, adică siluire a logicii și a bunului-simț!

Înfierarea publică a Bisericii, Ortodoxe sau nu, a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist. Ideologie care a urâțit o prea mare parte de lume, transformând-o într-un sumbru regat al kitsch-ului gândirii și trăirii.

Numitorul comun al acestei ideologii falsificatoare de realitate și încă prizate în cercuri paupere cultural, a rămas constant detestarea Cerului, a clerului, a culturii veritabile, a manifestărilor credinței și, inevitabil, malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea. A celor ce-și exhibă azi repulsia față de kitsch chiar în templele consumismului, adevărate capodopere arhitectonice ale distincției și bunului-gust scoase la tarabă”, a precizat Vasile Bănescu pentru STIRIPESURSE.RO.

Într-o primă reacție oferită în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, Cătălin Raiu, membru în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE, consideră că așa-numita expoziție este un „exemplu de analfabetism religios primitiv care generează hate speech”. Raiu este de părere că nu trebuie încălcate în picioare, în numele democrației, simboluri religioase.