ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu patru zile, joi, 11 mai 2023, Biserica Ortodoxă Română a fost atacată virulent de patronul fostei edituri a Partidului Comunist Român, actuala Humanitas, Gabriel Liiceanu, în cadrul lansării unei cărți insultătoare la adresa Bisericii, a Patriarhului României, Prea Fericitul Părinte Daniel, a ierarhiei dar și a întregii Istorii a Bisericii Naționale, cu miile sale de jertfe, martiri și sfinți, inclusiv ai închisorilor comuniste.

Până astăzi, 15 mai 2023, ora 23.30, ora publicării acestui material, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, nu a socotit important să răspundă atacului imund al omului de afaceri Gabriel Liiceanu și urmașului lui Lucian Boia, austro-elvețianul Oliver Jens Schmitt, deși tocmai pentru aceasta a fost angajat.

În schimb, și-a găsit timp pentru a se război pe Facebook cu dușmani imaginari, pe care îi acuză că „infestează creștinismul cu naționalism și filetism obscen”.

Părintele Profesor Mihail-Simion Săsăujan, într-o luare de poziție elocventă față de atacul visceral al lui Gabriel Liiceanu la adresa Bisericii, afirmă că „Avem de a face cu o temă profund falsă care este utilizată în ultima lună, pe numeroase pagini de Facebook, în mod exclusiv geopolitic, în contextul internațional al războiului din apropierea țării noastre, temă care vine la pachet cu critica vehementă a „ereziei etnofiletiste”.”

Redăm mai jos cu ce se ocupă Vasile Bănescu în acest timp:

„Pulverizarea calomniilor, falsificarea grosolană a realității, atacurile josnice la persoană și familie, au ca efect extrem de nociv fisurarea încrederii în orice tip de autoritate și smintirea oricui nu are acces direct la adevărul cunoscut și trăit personal.

Inhalarea aerului otrăvit de cele mai eficace minciuni, cele amestecate cu particule de ,,adevăr” scos brutal din context, este moralmente letală și amenință stabilitatea psihicului colectiv.

Contextul creat de polarizarea societății românești în timpul pandemiei, escaladarea fără precedent - după mineriadele din anii 90 - a manipulării publice îmbibate de invective la adresa medicilor, cercetătorilor, intelectualilor (creștini) liberi, a oamenilor raționali și echilibrați de bun-simț care au încercat să despartă apele tulburi ale unei crize (inter)naționale, chiar și greșind omenește uneori, apoi accentuarea scindării sociale prin furibundă propagandă antioccidentală în contextul războiului declanșat asupra unui stat european suveran, act criminal denunțat planetar, deci inclusiv de toate instituțiile statului român și, firește, de cultele religioase în frunte cu BOR, au condus la situația în care se constată derularea in crescendo a unor oribile atacuri denigratoare cu intenție de intimidare, atacuri de pură extracție securistă, emanate din câteva haznale mediatice, la adresa celor ce denunță public crimele de război, instrumentalizarea politică a Ortodoxiei, derapajele extremismului religios, filetismul, grobianismul, ura la adresa elitelor, batjocorirea autorității profesionale, impostura, învrăjbirea, manipularea, malformarea mesajului creștin și denigrarea Bisericii prin compromiterea și folosirea imaginii sale împotriva binelui public și interesului național.

Personal am fost și sunt atacat constant, denigrat în cele mai abjecte moduri de ani de zile pentru poziționarea firesc creștină față de toate cele de mai sus. Nu am făcut decât să-mi împlinesc, în limitele proprii, onoranta datorie profesională și pe cea personală în fața lui Dumnezeu și a propriei conștiințe. Ceea ce voi face neclintit până la sfârșit.

Este însă dincolo de limita suportabilității obișnuite atacarea, în anumite publicații online, prin calomnii totale și minciuni diabolice, infernale, a familiei și a soției mele, un om profund credincios, de o onestitate intelectuală și morală absolut impecabile și factual verificabile, un profesor autentic și valoros care onorează învățământul din România.

Acest rău imens a fost făcut. De oameni travestiți în „creștini” și „apărători” ai Bisericii.

Acest tip de rău emană abundent chiar din zona infestării creștinismului cu naționalism și filetism obscen, pritocit cândva de Securitatea comunistă supraviețuitoare inclusiv în sistemul mediatic post-decembrist, colcăitor în reviste și ziare imunde din anii 90, zvârcolitor și azi pe site-uri duhnind de putinism, conspiraționism scelerat și ortodoxism turbat care parazitează și infectează Ortodoxia.

Scopul declarat și declamat constant pe aceste fâșii mediatice infestate de ură și minciună este demiterea sau demisia mea.

Această bolnavă reverie va continua până când se va cerne autenticul, nu falsul „mai bine”.

Dumnezeu să ne ocrotească pe toți în fața asalturilor răului cu foarte multe chipuri !”

Citiți și Noi ”informații” despre Vasile Bănescu și o autodemascare scoțiană. Câteva clarificări 

Am preluat integral și deontologic acest comentariu al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei ca să rămână, în eventualitatea în care ne vom adresa oficial Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe marginea depășirii oricăror limite ale bunului simț și obligațiilor instituționale în care trebuie să se încadreze un oficial, mai ales civil, al Bisericii Ortodoxe Române, în relațiile sale cu presa cât și, nu în ultimul rând, a standardele morale la care trebuie să se ridice un reprezentat al instituției bisericești.

Vedeți și Gabriel LIICEANU și Vasile BĂNESCU, în fruntea LISTEI SOROȘIȘTILOR contra România TV. Ion Cristoiu: Statul Paralel vrea să închidă RTV. Poziția oficială a Televiziunii România TV în cazul Iulia Marin. LISTA SOROȘIȘTILOR PE FAȚĂ DIN ROMÂNIA