ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, revine cu o serie de precizări în contextul cazului intens mediatizat al preotului Visarion Alexa, acuzat că a abuzat sexual chiar în biserică o enoriașă care l-a dat într-un final pe mâna Poliției și ar fi hărțuit psihologic o altă fostă fiică duhovnicească care l-a reclamat la Arhiepiscopia Bucureștilor. Potrivit reprezentantului Patriarhiei, poziția creștină este în mod natural favorabilă oricărei persoane abuzate, transmite site-ul Știripesurse.

„Poziția Bisericii, poziția creștină, este în mod natural și subînțeles favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel.

Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare prin pocăință sinceră a absolut oricui.

Sensul ultim al credinței în Dumnezeu este (re)orientarea noastră lăuntrică spre Lumina întrupată într-o lume întunecată de păcat și schimbarea dureros tainică a vieții noastre de risipitori, produsă uneori prin cutremurare adâncă.

Este esențial să nu uităm că nădejdea prea mare în mila lui Dumnezeu, dar mai ales deznădejdea cu privire la mântuirea noastră sunt două dintre păcatele pe care le putem comite periculos de ușor împotriva Duhului Sfânt.

Alegând să rămână în sfera protectoare a credinței, oferind credit lui Dumnezeu mai ales în momentele când Acesta pare de negăsit, pentru un creștin nimic nu este niciodată pierdut.

Cuvântul ultim rămâne iertarea pe care ne-o atrage schimbarea”, afirmă Vasile Bănescu în stilul său caracteristic.

Cazul va avea reprercusiuni extrem de grave și aproape incalculabile în acest moment la adresa Bisericii. Numai o judecată serioasă a Sfântului Sinod ar putea îndrepta situația generată de fenomenul vedetismului tele-preoțesc.

Visarion Alexa, paroh al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, a fost suspendat de la slujire după ce ce a fost reținut pentru fapta de agresiune sexuală. El a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate sâmbătă de Judecătoria Sectorului 6. De asemenea, Alexa are interdicție să se apropie la mai puțin de 300 de metri de persoana vătămată. Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a confirmat că a existat o relație între cei doi, dar „nu foarte profundă”.

Fiind audiat în calitate de suspect, Alexa Visarion a recunoscut (...)”, potrivit unor surse judiciare, citate de România TV. 

Parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 6 a transmis exact în ceea ce a constat agresiunea sexuală: „Se efectuează cercetări cu privire la fapta unei persoane care la data de 23.04.2022, în jurul orelor 16:00, prin constrângere și profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra, după ce a procedat la spovedirea acesteia și în timp ce se aflau în altarul de vară din curtea unei biserici din București, a agresat-o sexual pe persoana vătămată prin aceea că (...) hainei preoțești, fapta ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de Agresiune sexuală, prevăzută de art. 219 alin. (1) C. penal”.

După ce suspectul a contestat decizia de control judiciar, surse din cadrul anchetei au dat publicității extrase edificatorii din Stenogramele înregistrărilor Direcției Operațiuni Speciale a Poliției.

Totodată, Trinitas TV a șters toate emisiunile cu Visarion Alexa, atât de pe site cât și de pe conturile de YouTube și Facebook ale Televiziunii Patriarhiei, concomitent cu emiterea primului comunicat al lui Vasile Bănescu privind suspendarea colegului său de platou de la slujire. ActiveNews redă două astfel de emisiuni memoriabile, găsite, totuși, pe internet:

Visarion Alexa și Valeriu Gheorghiță despre credință, Biserică și viața în pandemie: Vasile Bănescu și Visarion Alexa despre Credința în Vaccinul Salvator la Trinitas TV: