ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un articol de opinie pe Poynter, se susține că „verificarea faptelor nu este cenzură”, în ciuda faptului că organizația care „certifică verificatorii de fapte” prin intermediul Rețelei Internaționale de Verificare a faptelor (IFCN) conduce un proiect care a dus la suprimarea în masă a postărilor pe Facebook, scrie Reclaim the Net

Potrivit CEO-ului Facebook (Meta), Mark Zuckerberg, postările care fac obiectul unei „verificări a faptelor” prezintă o scădere cu 95% a clicurilor. Cu alte cuvinte, chiar dacă acest conținut nu este eliminat definitiv, el devine practic invizibil. Aceasta este cenzură, chiar dacă se ascunde sub un alt nume.

Așadar, cum poate Poynter să susțină că activitățile celor pe care îi creditează au ca rezultat, de fapt, „contribuirea la dezbaterea publică”, și nu suprimarea acesteia?

Între timp, un raport publicat recent de Meta prezintă o realitate diferită: UE, care s-a arătat, fără îndoială, doritoare să participe la această „verificare a faptelor”, reduce cu 47%, respectiv 38% încercările utilizatorilor de a partaja postări pe Facebook și, respectiv, Instagram.

Desigur, nici Meta, nici UE nu prezintă aceste date ca fiind o dovadă a eforturilor care au drept consecință cenzura; mai curând, sunt prezentate ca o dovadă că Meta respectă „codurile” UE și alte reguli, chiar dacă rezultatul este mai multă cenzură.

Cu toate acestea, Meta a reușit, fără să vrea, să compromită credibilitatea propriilor „parteneri pentru verificarea faptelor”.

Deși în articolul de opinie din Poynter autorii neagă faptul că „verificatorii” ar încerca să distragă atenția, să distorsioneze sau să devieze de la fapte, ei scriu că postarea pe blog a fost făcută pentru a „comemora” „Ziua internațională a verificatorilor de fapte 2024”.