ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:30 Rectorul Universității Babeș - Bolyai, Prof. Univ. Dr. Ioan - Aurel Pop a fost ales drept noul președinte al Academiei Române.Acesta a obținut 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat Victor Voicu, cu 56 de voturi.

Ioan-Aurel Pop este rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aflat în prezent la al doilea mandat la conducerea instituției de învățământ superior. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013. În 2015, a primit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

Profesorul Pop este membru al Adunării Naționale Bisericești, forul suprem al Bisericii Ortodoxe Române. Neo-președintele Academiei Române este autorul celebrului volum „Istoria, adevărul și miturile”, un răspuns argumentat la cartea lui Lucian Boia despre „miturile” istoriei românești.
 
Ioan-Aurel Pop este, de asemenea, autor și coautor a peste cincizeci (50) de cărți, tratate și manuale, și a peste trei sute (300) de studii și articole. Printre cele mai importante lucrări publicate se numără Cultural Diffusion and Religious Reformation in Sixteenth-Century Transylvania. How the Jesuits Dealt with the Orthodox and Catholic Ideas, The Edwin Mellen Press, 2014, „De manibus Vallacorum scismaticorum…” Romanians and Power in the Mediaeval Kingdom of Hungary (The Thirteenth and Fourteenth Centuries), Editura Peter Lang, 2013, precum și volumul Biserică, societate și cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare și excludere, Editura Academiei Române, 2012.
 
„Eu cred încă în forța rațiunii acestui popor, care trebuie să se trezească …”, spunea Ioan - Aurel Pop într-un interviu acordat, în exclusivitate, ActiveNews, acum un an.
 
oan Aurel Pop a fost propus candidat de secția de Științe Geonomice.

Președintele Academiei Române este ales din rândul membrilor titulari, pentru un mandat de 4 ani și poate fi reales o singură dată. Vineri, 20 aprilie 2018, vor avea loc alegerile pentru celelalte funcții din Biroul de Prezidiu: patru vicepreședinți și un secretar general.
 
Gabriel Liiceanu l-a acuzat că a „acoperit” plagiatul fostului premier, Victor Ponta. În realitate, Ioan - Aurel Pop, a spus că poziția sa a fost aceea de a lăsa specialiștii să se pronunțe.

„Îi doresc domniei sale să facă parte din Comisia respectivă. Eu îi cedez locul cu mare drag. Să decidă dumnealui alături de alții ce este bine și ce este rău în țară. În al doilea rând eu n-am luat niciodată apărarea domnului Victor Ponta și doar am spus că pentru constatarea plagiatului nu este de ajuns să fie un om de bine, ci este nevoie de specialiști care să se pronunțe. Eu asta am cerut în 2012: dacă acuza de plagiat se aduce în fizică este bine să fie fizicienii care decid; dacă este în chimie să fie chimiștii care se pronunță; dacă în istorie să fie istoricii. Nu niște oameni care nu pot să-și exprime cunoștințele într-un domeniu. Noi nu avem cunoștințe în toate domeniile. Aceasta a fost singura mea poziție atunci”, a explicat rectorul UBB. 
 
Știrea inițială


Academia Română își alege astăzi președintele. Pentru această funcție candidează actualul vicepreședinte, Bogdan Simionescu, doctor în chimie, istoricul Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, și doctorul în medicină Victor Voicu, în prezent secretar general al Academiei Române. Evenimentul are loc la o zi după ce Academia Română a marcat împlinirea a 152 de ani de la înființare. 

Alegerile pentru președintele Academiei se vor desfășura joi, în Adunarea Generală. Statutul Academiei prevede că scrutinul are loc din patru în patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie, transmite Agerpres.

Candidații vor avea la dispoziție 10 minute pentru a-și expune planul managerial în fața Adunării Generale.
 
Profesorul Ioan-Aurel Pop a subliniat că alegerile reprezintă „un moment important al vieții normale” a Academiei Române. În opinia sa, „oricine va prelua această funcție onorantă și dificilă nu trebuie decât să aplice programul Academiei”.

Președintele ales își preia funcția după 15 zile de la data alegerii.

Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru funcțiile de vicepreședinți (patru) și de secretar general.

 Academia Română are 14 secții, acoperind domenii precum literatură, lingvistică, istorie, geonomie, fizică, chimie, biologie, medicină, agronomie, științe economice, științe juridice, arte plastice și cinematografie, știința și tehnologia informației. Academia Română are 87 membri titulari, 77 membri corespondenți, 38 membri de onoare din țară și 87 membri de onoare din străinătate.