ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Naveta către locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar va fi decontat, potrivit unei Hotărâri de Guvern, adoptată la 15 iulie de Executiv.

Astfel, vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă toate cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar care nu dispun de locuinţă în localitatea unde au postul. Peste 65 de mii de cadre didactice sunt vizate de reglementările acestei Hotărâri de Guvern, conform cifrelor anunţate de Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

Potrivit actului normativ, naveta beneficiarilor poate fi efectuată cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizaţi – transport în comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcaţiune sau autoturismul/ ambarcaţiune proprietate personală ori deţinut/a legal. Transportul beneficiarilor cu mijloacele de transport ce aparţin unităţii de învăţământ sau autorităţii administraţiei publice locale se va efectua gratuit, conform programului şi pe rutele stabilite prin hotărâre a autorităţii deliberative, precum şi cu respectarea orarului/ programului unităţii de învăţamânt. 

Cadrele didactice îşi vor primi banii înapoi la sfârşitul lunii următoare de la autorităţile locale. Profesorii au obligaţia să prezinte lunar instituţiei de învăţamânt în care îşi desfăşoară activitatea documentele justificative pentru decont, însoţite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative, în conditiile stipulate de metodologie.

Noutatea adusă de această HG constă "în obligativitatea autorităţilor locale de a prevedea în buget sumele necesare decontării navetei". Astfel, analizarea şi verificarea legalităţii solicitărilor va cădea, de acum înainte, în sarcina consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Tot în consiliul de administraţie se vor aproba, lunar, cererile solicitanţilor şi se va fundamenta necesarul lunar de finanţare, individual şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. Directorul unităţii de învăţământ va transmite necesarul de finanţat, sub formă de solicitare, primarului, respectiv preşedintelui consiliului judeţean, după caz, în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea lunii pentru care se face fundamentarea, în vederea deschiderii de credite pentru efectuarea plăţilor.