ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Costin Borc se teme că producătorii de medicamente vor pleca din România, motiv pentru care a cerut ministrului Sănătății să scumpească medicamentele oncologice.  Borc i-a cerut ministrului Sănătății să scumpească medicamentele oncologice pentru că producătorii nu mai au profit și se orientează către alte piețe, potrivit surselor România TV.
 
Acesta l-a chemat la o întâlnire pe ministrul Sănătății referitor la problema crizei citostaticelor. Vicepremierul a propus ca prețul acestor medicamente oncologice să crească pentru ca producătorii și furnizorii să fie motivați să vândă aceste produse pe piața din România deoarece în acest moment, de la 1 iulie de când aveam cel mai mic preț al medicamentelor din Europa acești furnizori cumpără medicamentele de la furnizorii internaționali, apoi le vând în alte țări europene chiar și de 3 ori mai mult.

"Pe de-o parte scumpirea medicamentelor poate ar stopa efortul paralel care se desfășoară de ani de zile și pe care noi îl reclamăm în fiecare an. Pe de altă parte, scumpirea medicamentelor face ca accesul la aceste tratamente să fie a unui număr mai mic de pacienți. Această luptă economică nu face decât să ne afecteze pe noi pacienții să nu mai avem certitudinea unui tratament coerent ca și periodicitate și să ne pună viața în pericol. Noi am cerut permanent o aliniere a prețurilor, la nivelul UE, iar medicamentele compensate să fie cu prețuri confidențiale negociate. Nu avem decât de suferit și dacă se scumpesc și dacă se ieftinesc, noi tot suntem în aceeași situație de a ne pune viața în pericol", a declarat, la România TV, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Ministrul Sănătății respinge însă o astfel de idee pentru că prețul acestor medicamente e deja ridicat.