ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce face un politician ungur când ajunge pe teritoriul românesc la tot felul Universități și tabere de vară? Aruncă cu noroi în români. Ultimul pe listă, vicepremierul ungar Zsolt Semjen, cunoscut de-altfel pentru atacurile la adresa României.

Zsolt Semjen a declarat vineri, în cadrul Universității de Vară de la Băile Tușnad, că România este incapabilă să garanteze autonomia culturală a comunității ungare, în condițiile în care Serbia a reușit acest lucru, relatează agenția MTI. Mai mult, deși se afla pe teritoriu românesc, oficialul maghiar a afrimat că legea cetățeniei pentru maghiarii din afara granițelor acestei țări a fost „un răspuns la provocarea Trianon”.

”Ungaria și maghiarii au reușit o reconciliere onestă cu Serbia ... și au obținut încredere, prietenie și o strânsă cooperare în privința afacerilor internaționale. Dacă am reușit acest lucru cu Serbia, atunci nu cred că este o problemă a Ungariei. Mai degrabă, românii sunt incapabili să garanteze autonomia culturală", a spus Semjen.

Vicepremierul Ungariei a răspuns și unei întrebări despre Tratatul de pace de la Trianon, din Primul Război Mondial, în baza căruia două treimi din teritoriul Ungariei a fost cedat țărilor vecine.

„Unirea țării prin acordarea cetățeniei ungare pentru etnicii maghiari a fost un răspuns adecvat. Este normal că poporul ungar a deplâns ruinarea a milioane de vieți, dar trebuie să fie mândru de faptul că Ungaria a supraviețuit acestei mutilări brutale. Tratatul a fost o consecința a războiului, în care Ungaria s-a aflat de partea învinșilor. La fel de important a fost că o bandă antipatriotică de trădători din Budapesta a ruinat statalitatea Ungariei, capacitățile sale de apărare și a dezarmat în mod deliberat armata ungară", a spus Semjen.

Cea de-a 28-a ediție a Universității de vară și a taberei studențești Tusvanyos, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) și Fundația Pro Minoritate, a început pe 18 iulie și se va încheia pe 23 iulie, când va fi prezent și premierul Ungariei, Viktor Orban.