ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele UDMR, Kelemen Hunor, nominalizat vineri pentru funcția de vicepremier al României, a făcut sâmbătă, 19 decembrie, o vizită la Budapesta, unde a fost primit de președintele Fidesz, Viktor Orbán, care ocupă și funcția de prim-ministru al Ungariei, informează versiunea română a agenției maghiare Hirado.hu

Viktor Orbán și-a exprimat regretul că, din cauza epidemiei, anul acesta nu a mai fost posibilă reuniunea tradițională de Advent dintre șeful Guvernului ungar și liderii maghiarilor de peste hotare și a motivat că întâlnirea cu Honor Kelemen a înlocuit, în parte, această reuniune. Nu este însă clar de ce ea a avut loc nici mai devreme, nici mai târziu decât în ziua următoare după propunerea liderului UDMR ca vicepremier în Guvernul României, nici de ce Viktor Orbán n-a avut reuniuni separate și cu alți lideri ai maghiarilor de pretutindeni. 

În cadrul întâlnirii, Viktor Orbán și Hunor Kelemen au fost de acord că rezultatul satisfăcător al UDMR în cadrul alegerilor parlamentare de la București este o consecință a „realizării alianței partidelor maghiare din Transilvania”, manevră care a făcut posibil ca organizația maghiară să joace un rol important în politica internă din România în cadrul negocierilor privind formarea noului guvern.

„Intrarea la guvernare a UDMR va reprezenta o legătură puternică între Ungaria și România” și ar putea „îmbunătăți semnificativ relațiile bilaterale”, sunt de părere președintele Fidesz și președintele UDMR.

Kelemen Hunor anunțase vineri că, în urma negocierilor cu PNL și USR-PLUS, formațiunea politică a maghiarilor ar urma să primească 3 portofolii în viitorul guvern: Ministerul Dezvoltării-Lucrărilor Publice-Administrației, Ministerul Mediului-Apelor-Pădurilor și Ministerul Tineretului-Sportului.

„Am avut discuții principiale în ceea ce privește o coaliție care va dura 4 ani de zile, o stabilitate parlamentară și o stabilitate guvernamentală după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt convins că în următorii ani vom reuși să asigurăm investițiile necesare pentru a crește economia. Vom reuși să avem locuri de muncă în siguranță, vom reuși să investim în educație și în sănătate și, în aceste condiții, noi ne-am asumat să participăm, să fim alături de colegii noștri, să participăm la formarea majorității parlamentare și, bineînțeles, să participăm în exercitarea atribuțiilor din executiv”, a declarat liderul UDMR, citat de Știri pe Surse, după consultările de vineri cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare agreate de Klaus Iohannis.