ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:00 Liviu Dragnea a spus că el nu face vânătoare de vrăjitoare, nu plătește polițe, însă Grindeanu nu mai este membru PSD. Liderul social-democrat a menționat că este sigur că șeful statului va accepta propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier.

Dragnea spune că are patru variante, dar va merge cu o singură propunere.

„Pentru noi prioritatea a rămas și rămâne programul de guvernare. PSD a ieșit întărit din această mișcare, nu a fost ușor, PSD și noi toți am înțeles că există presiuni ca această colaiție să nu-și ducă la capăt mandatul, s-a întărit unitatea partidului. Incercarea celor care au încercat să ia puterea în mod nelegitim a eșuat.

Am reușit să avem o majoritate calificată, nu se pune problema majorității pentru formarea noului Guvern. Vom avea un comitet executiv național și o întâlnire cu grupurile pentru ca luni să mergem cu o propunere la dl Iohannis. Prima dată discutăm candidatul pentru funcția de prim-ministru, după aceea vom aproba formula de guvernare și programul. Sunt convins că dl Iohannis va fi interesat de stabilitatea României, a dat mesaje corecte, de apreciat, sunt convins că luni va accepta propunerea noastră. Am patru variante de premier, dar vom merge cu o singură propunere. Noi nu începem vânătoare de vrăjitoare, nu plătim polițe, dar el nu mai este membru al PSD, el trebuie să aibă grijă cu cei cu care s-a aliat în aceste zile.”, a spus Liviu Dragnea. 
 
ACTUALIZARE 16:30 Florin Georgescu, prim vice-guvernatorului BNR, ar fi numele cel mai vehiculat pentru funcția de premier a lui Liviu Dragnea, după demiterea Executivului Grindeanu. Și din miniștrii fostului Guvern, vor rămâne unii pe posturi, potrivit unor surse politice, conform Mediafax.

 Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea s-a întâlnit încă de luni seară cu mai mulți membri din partid pentru a face lista cu numele viitorilor membri ai guvernului. Strategia lui Dragnea este să ceară sprijinul Comitetului Executiv Național pentru fiecare ministru în parte.

Sursele citate spun că liderul PSD ar vrea să meargă pe mâna prim vice-guvernatorului BNR, Florin Georgescu, pentru funcția de premier.

Printre cei care vor face parte din Exectutiv se află și miniștri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Mihai Tudose și Rovana Plumb își vor păstra portofoliile, anunță surse politice.

 Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiției, în timp ce ALDE ar urma să-și păstreze portofoliile actuale.

La Finanțe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deținut funcția, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziția de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leș la Apărare.

Sorin Moisă și Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiații lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv. 
 
ACTUALIZARE 13:43 Guvernul Grindeanu a fost demis. Mircea Drăghici a anunțat că moțiunea a trecut cu 241 de voturi la 10, anunță antena3.ro
 
ACTUALIZARE 13:16 Liviu Dragnea: Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată în această situație, cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuțiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD - ALDE așa cum au vrut românii în decembrie.
Am decis împreună că nu vom mai intra în jocuri, nici cu alte partide, nici cu alte instituții. Vom merge pe cont propriu și așa s-a întâmplat. Am câștigat cu cel mai mare scor, pentru că am jucat corect. Unii care au aruncat PSD pe tobogan, au jucat pentru PRU. Sigur, guvernarea PSD din 2012 – 2015 a fost bună.
Nu neg asta. Dar nu doresc să repetăm greșelile din trecut. Puteam să ne facem că supraveghem premierul și el să se facă că guvernează. Nu puteam să fac asta. Noi toți am fost la televiziuni și am prezentat programul câștigător. Cei care vor să confiște asta spun că Liviu Dragnea este prea autoritar. Sunt autoritat pentru că am cerut să se respecte programul de guvernare?

 
ACTUALIZARE 11:54 Sorin Grindeanu: Mi-aș fi dorit ca astăzi să fi vorbit despre altceva, să invităm opoziția să ne critice proiectele, nu să ne certăm unii cu alții în interiorul aceluiași partid, nu mi-am dorit sub nicio formă asta. Ca premier îmi cer scuze că trecem prin asta (...)Această criză artificială vine în cel mai prost moment pentru România. Avem printre cele mai scăzute rate din Europa, cea mai mică inflație din UE, s-au atras investiții directe, s-au crescut salarii, pensii, cea mai importantă creștere din ultimii 10 ani.  Dacă nu veți face astăzi, PSD se va duce la Cotroceni și-l va ruga frumos pe Klaus Iohannis să pună premier de la PSD. După acest vot, PSD nu se va rupe, Sorin Grindeanu rămâne în PSD. (...) Jocurile cu excluderea din partid trebuie să înceteze. Nu cred că ajută România să facem 233 de concesii”.

ACTUALIZARE 11:11 Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, întrebat dacă a discutat cu premierul Sorin Grindeanu, că este vorba despre o discuție privată pe care nu vrea să comenteze. „A fost o discuție privată pe care nu vreau să o comentez acum”, a spus Dragnea, întrebat dacă s-a văzut sau a discutat telefonic cu premierul Sorin Grindeanu în cursul zilei de miercuri.
 
ACTUALIZARE 11:00 Victor Ponta: Este de departe cea mai ciudată si urâtă situație in care mă aflu, de 14 ani. Voi vota la vedere împotriva moțiunii. După moțiune, vom avea guvernul Grindeanu 2.
 

ACTUALIZARE 10:45  Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a declarat miercuri, înainte de a participa la ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE, că votul pentru moțiunea de cenzură nu este împotriva activității sale ca ministru, ci împotriva premierului Sorin Grindeanu. ”Nu e împotriva activității mele, în niciun caz”, a răspuns Meleșcanu.
 
Știrea inițială
 Coaliția de guvernământ are de trecut, miercuri, testul moțiunii de cenzură inițiate împotriva premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze după ce a fost lăsat fără sprijin politic ca urmare a unui conflict personal cu liderul PSD, Liviu Dragnea.  Dacă moțiunea strânge cel puțin 233 de voturi ale parlamentarilor, va fi adoptată, iar guvernul va fi demis.
 
Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” urmează să fie dezbătută și votată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, scrie Agerpres.

Documentul a fost prezentat duminică în plenul comun de senatorul PSD Mihai Fifor. 

Moțiunea este inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. 

„Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, prim-ministrul și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. 'Guvernul' Ponta - Grindeanu - Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE”, se arată în text. 

Liderul PSD Liviu Dragnea, considerat artizanul acestei crize politice uriașe, era convins, marți seara, că demersul anti guvern va avea sorți de izbândă. Potrivit unor surse politice, susținere ar putea veni de la unii aleși ai grupului minorităților și de la independenți, care vor vota după cum consideră de cuviință.

La rândul său, Victor Ponta, care a devenit aliat al premierului Grindeanu, părea convins că moțiunea nu va trece, reprogramând pentru joi ședința de cabinet de marți.

Curtată de ambele tabere politice, Uniunea Democrată a Maghiarilor din Români a anunțat, ieri, că nu va participa la vot.
 
PNL,  principalul partid de opoziție a anunțat chiar prin vocea proaspătului său lider, Leonard Orban, că nu va vota moțiunea PSD-ului. Partidul Național Liberal are 98 de parlamentari. Deși nu va participa la vot, PNL își va ține parlamentarii în sală, pentru ”a împiedica fraudarea votului”, a precizat Orban.