ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18: 35 Liviu Pleșoianu,  care a pierdut alegerile pentru conducerea PSD, ieșind pe locul doi, a declarat: „Probabil că colegii meu au rezonat cu mesajul meu, s-a văzut. Eu am venit cu un singur gând, să transmit mesajul oamenilor mulți, simpli de acasă. Și cred că de aceea a și rezonat sala pentru că acesta exact acesta e lucrul pe care îl gândesc și ei, astea sunt mesajele pe care ar vrea să le audă de la noi. 

Mă regăsesc în actualul PSD pentru că sunt foarte mulți oameni de calitate. Inclusiv, astăzi, în sală, au fost mulți oameni de calitate, cu care am rezonat. Nu mă regăsesc în noua linie ideologică a conducerii PSD”. 
 
ACTUALIZARE 18: 25 Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă, sâmbătă, președinte al PSD, Eugen Teodorovici - președinte executiv și Mihai Fifor - secretar general.

Viorica Dăncilă a obținut 2828 voturi, Liviu Pleșoianu - 715 voturi, Șerban Nicolae - 375 voturi și Ecaterina Andronescu - 50 de voturi. 22 de voturi au fost nule.

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a fost ales președinte executiv al PSD, el obținând 2463 de voturi. Contracandidații săi au obținut: Daniel Suciu - 1358 voturi, Daniel Florea - 129 voturi și Marius Bota, care s-a retras - 19 voturi. 21 voturi au fost nule.

Secretar general al PSD a fost ales Mihai Fifor, cu 2366 voturi. Gabriel Petrea a obținut 717 voturi, Felix Stroe - 189, iar Codrin Ștefănescu - 466 voturi. Rodica Nassar - 77 voturi. 175 voturi au fost nule. 

ACTUALIZARE 16:00 Discursul lui Codrin Ștefănescu, candidat la postul de secretar general al PSD.

”Liviu Dragnea este pur și simplu deținut politic! Am trecut prin foarte multe bătălii împreună și prin foarte multe suferințe. Suntem un partid greu încercat. În țară când am fost, în această perioadă, înainte de campanie și în timpul campaniei, la Suceava, la Iași, la Botoșani, să vă spună colegii, primari de-ai noștri începeau la microfon, în loc să spună 'onorată asistență', 'onorată instanță. Nu pot să uit că în România, țara mea, s-au produs abuzuri inimaginabile. Aici în sală sunt oameni care au fost victime ale acestor abuzuri. Avem primari, viceprimari, oameni cu funcții care au fost călcați în picioare și umiliți ani de zile. Cum pot să uit lucrul ăsta? Cum pot să uit că un întreg partid a fost vânat și hărțuit ani de zile și mesajul nostru către popor a fost că vom opri aceste abuzuri și că vom face dreptate până la capăt. De aceea am fost alături de Adrian Năstase când nu mai era nimeni (...), am fost alături de tine, Andrei Dolineaschi, când te-au anchetat, am fost alături de tine, Olguța Vasilescu, când ți-au pus cătușe la mâini pentru o mizerie, am fost alături de tine, Ionel Arsene, când te-au încătușat pentru o mizerie, am fost alături de Mircea Cosma, de Andreea Cosma și de Vlad Cosma. Am fost alături de fiecare coleg al meu aflat la ananghie”. 

ACTUALIZARE 15: 45 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan nu a putut să își țină, sâmbătă, în timpul Congresului PSD, discursul programat, din cauza huiduielilor și a fluierăturilor din sală, scrie stiripesurse.ro

Când Oprișan a urcat pe scenă să ia cuvântul, sala a început să fluiere și să huiduie.

„Pleacă! Lasă-ne!” se striga din sală.

Oprișan s-a uitat la Dăncilă și a zis: `Se pare că nu vor să mă asculte'. Vicepresedintele PSD a plecat apoi de pe scena.
 
ACTUALIZARE 15:35 Cei patru candidați la șefia PSD au vorbit, rând pe rând, de la tribuna oficială, atingând în discursurile lor teme sensibile precum justiția, „statul paralel” sau condamnarea lui Liviu Dragnea. Dacă Viorica Dăncilă a spus că social-democrații au părut mai preocupați de justiție decât de sănătate, educație sau de investiții, iar acest lucru i-a supărat pe oameni și a dat asigurări că Guvernul nu va mai emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea sistemului judiciar, Liviu Pleșoianu a avut un cu totul alt mesaj. El a spus că e bine ca  oamenii să fie pro-justiție, dar s-a întrebat dacă pro-justiție înseamnă acceptarea unei caste superioare care nu răspunde niciodată în fața nimănui.  Ecaterina Andronescu a susținut în fața delegaților la congres că „trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiție și că nu am vrut o justiție pentru liderul nostru. 

Prezentăm mai jos discursurile celor patru candidați:

Viorica Dăncilă, al doilea discurs: „Trebuie să recunoaștem că PSD se află într-un moment dificil. Rezultatele alegerilor europarlamentare ne-au dezamăgit. Dar a pierde o bătălie nu înseamnă că am pierdut războiul. Depinde cum vom construi. Avem în față noastra alegerile prezidențiale, lcoale și parlamentare. Sunt provocări din care trebuie să ieșim victorios. Ne punem întrebarea cum vom face acest lucru, prin vorbe sau prin fapte? Prin unitate sau prin dezbinare? Prin discursuri frumoase, dar lipsite de fundament real sau prin ceea ce vrem să facem pentru PSD și pentru români?

Liviu Pleșoianu, candidat la președinția PSD: „Sentința de condamnare a lui Liviu Dragnea, despre care trebuie să vorbim, să nu ne facem că nu a existat, nu a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. Sper că ne e clar tuturor acest lucru. Faptul că a fost fixată la o zi după alegeri a însemnat miză electorală, ceea ce este oribil și trofeu electoral, ceea ce e de două ori oribil.  (…) Darius Vâlcov este urmărit de acel sistem nenorocit. Statul paralel există, eu prefer să îi spun noua Securitate”. 
 
„S-a ajuns ca o ființă dintr-o specie incertă, care își spune procuroare și încă e procuroare, să târască pe jos un copil la propriu, rupându-l de sora de suflet și de familia care a crescut acel copil. Acest lucru ar trebui să ne trezească indiferent din ce partide facem parte. E posibil să ajungă la oricare dintre dumneavoastră, la copiii dumneavoastră. Țara a fost luată captivă de mult prea mult timp.
 
„La aproape 30 de ani de la Revoluție, ce vă rog azi indiferent cum votați, astfel încât la congres să triumfe adevărul nu ipocrizia, curajul, nu frica, să triumfe vorba liberă a omului liber, nu tăcerea vinovată, să triumfe dreptatea, nu injustiția, să triumfe România, nu Românica. Nu votați pentru Liviu Pleșoianu, nu votați pentru Șerban Nicolae, nu votați pentru Ecaterina Andronescu, nu votați pentru Viorica Dăncilă. Nu votați nici pentru PSD, votați pentru România, oameni liberi”, a spus Pleșoianu în discursul său.


Șerban Nicolae, candidat la șefia PSD:  Votul pe care îl dați la Congres este și pentru ceilalte sute de colegi care sunt în țară, care nu au venit la Congres, dar care simt ca noi, sunt alături de noi. E un Congres extraordinar. Votul e cel mai important vot pe care l-am dat în ultimii ani. După cum vedeți eu nu vin cu discurs scris pentru că ceea ce este în sufletul meu ați văzut cum mă exprim gândesc și acționez. Eu cred că trebuie să fim cu fruntea sus, că trebuie să privim înainte și să fim mândri pentru ce am realizat. Sunt oameni care nu accepta abuzul, oameni care și-au făcut datoria față de țară. De aceea sunt mândru când vorbesc cu pensionarii, cu oameni care și-au făcut datoria față de țară și oameni care pot să ajute pentru că le pasă de copiii și nepoții lor. (…) Ce îți dorim ție dulce Românie? Îți dorim demnitate. Suntem aici și cerem respect și dăm respect. Suntem aici și cerem loialitate și dăm loialitate. Urmează un nou centenar pentru România. În 1918 spunea că cele trei provincii românești își doreau unirea cu țara. În 1919 armata româna trecea la Tisa ca să elibereze Ungaria de pericolul bolșevismului”.

Ecaterina Andronescu, candidat la șefia PSD, despre alegerile europarlamentare: „Am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul. (…) Nu am știut să oprim știrile false, lucrurile neadevărate pe care le-au adus în scena publică. Și poate da, nu am știu să folosim tehnologia în așa fel încât lucrurile bune pe care le-am făcut să ajungă la cea mai mică organizație și la toți cetățenii. Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiție. Nu am vrut o justiție pentru liderul nostru. Acest lucru trebuie să își explicăm oamenilor. Unde e infrastructura de comunicare a PSD? De ce nu am știut să construim cu specialiștii această infrastructură, prin care lucrurile bune pe care le-am făcut să ajungă la cetățeni?”
 
Viorica Dăncilă, candidat la președinția PSD, a vorbit în discursul de la Congres despre sănătate, infrastructură, măriri de pensii și a transmis că nu vor mai fi ordonanțe pe justiție. De asemenea, premierul a promis soluții pentru votul din diaspora și că va face o autostradă cap-coadă.
 
Știrea inițială

Social-democrații se reunesc sâmbătă în congres extraordinar, pentru a-și alege președintele, președintele executiv și secretarul general, informeaza Agerpres.

Comitetul Executiv Național al PSD a validat vineri candidaturile la funcțiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfășurare a congresului și modificările la statut.

„Am stabilit modul de desfășurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut și am validat candidaturile pe cele trei funcții care vor fi votate mâine în cadrul congresului”, a precizat președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, la finalul CExN.

Dăncilă a spus că pentru funcția de președinte al PSD sunt înscrise patru persoane, iar toate cele patru candidaturi au fost validate de Comitetul Executiv Național. Ea a menționat că pentru funcția de președinte al PSD au mai fost două candidaturi, dar care nu îndeplinesc condițiile și nu au fost supuse votului în CExN.

Cei patru candidați pentru funcția de președinte al PSD sunt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu. Candidaturile lui Ilie Rotaru și Cătălin Stochiță nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate.

La funcția de președinte executiv s-au înscris inițial patru social-democrați. Vineri, Eugen Teodorovici și-a retras candidatura, în cursă rămânând Daniel Suciu, Daniel Florea și Sorin Bota.

Pentru funcția de secretar general au rămas în competiție Mihai Fifor, Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar și Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, la congres vor fi alegeri într-un singur tur.

Congresul extraordinar al PSD are loc la Sala Palatului și începe la ora 11,00.