ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din comunicatul de ieri al Arhiepiscopiei Bucureștilor rezultă că agresorul sexual și psihologic (foto mai jos) al mai multor credincioase, fostul paroh din cartierul Militari și ex-vedeta TV Visarion Alexa, a nesocotit instanțele și canoanele Bisericii Ortodoxe Române din care se presupune că face parte și căreia ar trebui să i se supună, ca preot.

În comunicat se afirmă că Visarion Alexa „a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații.”

Înaintea duhovnicilor B.O.R. (între care poate erau și arhierei) care l-au chemat la judecată în Comisia de disciplină a Arhiepiscopiei, Visarion Alexa a invocat dreptul civil (că așa a vorbit cu avocata, ca să nu dea detalii) deasupra dreptului Bisericii de a-l judeca după canoanele ei. Ceea ce arată că acesta nesocotește propria Biserică, cea care l-a făcut preot.

În același comunicat Arhiepiscopia informează asupra „singurelor posibile” măsuri pe care poate să le aplice vinovatului care a încălcat canoanele Bisericii „până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească”.

Însă, într-un comentariu transmis redacției și cititorilor ActiveNews, scriitorul, revoluționarul și omul cetății Marius Mioc consideră că Arhiepiscopia nici nu are nevoie de vreo decizie a unei instanțe judecătorești în acest caz, mai ales că fostul paroh și-a recunoscut vina:

„Ideea că Arhiepiscopia nu poate lua măsuri pînă nu se pronunță instanța e greșită, fiindcă vinovăția penală este un lucru diferit față de vinovăția civilă și față de ceea ce prevăd regulile bisericești.

Să pui mîna pe sînul unei femei în timpul spovedaniei, fără ca ea să spună că vrea asta, poate să nu fie o faptă penală, iar soluția în dosar să fie achitarea. Arhiepiscopia ar trebui să cerceteze fapta nu în conformitate cu legea penală, ci în conformitate cu regulile bisericii. Adică, separat de cercetarea penală, poate exista cercetare disciplinară, iar concluziile acestor cercetări pot fi diferite. Preotul poate fi nevinovat după regulile codului penal, dar poate fi vinovat după regulile bisericești.

Poate exista și situația inversă - cineva să fie vinovat după legea penală dar să nu fie vinovat după regulile bisericești.

Biserica nu trebuie să se subordoneze statului și să aștepte hotărîrea instanțelor statului înainte de a lua o hotărîre cu privire la un angajat al ei.”