ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a luat măsuri pentru a suspenda activitățile a aproape o duzină de partide de opoziție, inclusiv al doilea grup ca mărime din parlament, Platforma de Opoziție - Pentru Viață, atât timp cât continuă conflictul cu Rusia, transmite InfoWars.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a anunțat duminică decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) al țării.

Aceasta a fost luată "având în vedere războiul la scară largă și legăturile unor structuri politice cu acest stat", a spus el, referindu-se aparent la Rusia. Potrivit lui Zelenski, activitățile partidelor de opoziție vor fi suspendate "pe perioada legii marțiale".

"Orice activitate a politicienilor care vizează divizarea și colaborarea nu va avea succes, ci se va confrunta în schimb cu un răspuns dur", a avertizat președintele.

În total, 11 partide au fost trecute pe lista neagră, printre care Platforma Opoziției - Pentru Viață, care este al doilea partid ca mărime din Verkhovna Rada, cu 39 de locuri, Partidul lui Shariy, fondat de un critic dur al autorităților de la Kiev, bloggerul Anatoly Shariy, și partidul Nashi (Partidul „Nostru” - numele unei mișcări putinist-dughiniste), condus de Evgeniy Murayev, apropiat Rusiei. Printre celelalte partide restricționate se numără Opoziția de Stânga, Uniunea Forțelor de Stânga, Partidul de Stat, Partidul Socialist Progresist al Ucrainei, Partidul Socialist Ucrainean, Socialiștii și Blocul Vladimir Saldo.

Opoziția Platforma - Pentru Viață a declarat că suspendarea a fost "ilegală" și a promis că o va contesta. "În locul dialogului politic [și] încercărilor de a căuta un compromis și modalități de a uni țara, autoritățile se bazează pe raiduri, intimidări, represiuni și represalii împotriva oponenților lor", a declarat partidul, îndemnându-și parlamentarii și activiștii să continue să lucreze.

Shariy a reacționat sugerând că Zelenski urmărea cu adevărat să interzică doar două partide - referindu-se, se pare, la al său și la Platforma Opoziției -, în timp ce restul au fost adăugate pe listă doar pentru ca președintele să evite "criticile și batjocura" pentru că își vizează în mod flagrant adversarii, mai afirmă sursa citată..