ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Volodimir Zelenski i-a dat duminică seara o replică dură Papei Francisc, care îndemnase Ucraina să aibă curajul de a ridica steagul alb și de a negocia pacea, arătând că în războiul împotriva Rusiei, adevărații lideri spirituali sunt în prima linie și îi ajută pe oameni cu rugăciuni, vorbe și fapte, iar cei aflați la 2.500 de kilometri distanță - aluzie la Vatican - nu pot emite pretenții de a media virtual „între cineva care vrea să trăiască și cineva care vrea să te distrugă”, scrie news.ro, citat de Știripesurse.

„Când răul rusesc a început acest război, la 24 februarie, toți ucrainenii s-au ridicat pentru a se apăra: creștini, musulmani, evrei, toată lumea. Mulțumesc fiecărui capelan ucrainean care se află în armată, în forțele de apărare. Ei sunt în prima linie. Ei protejează viața și umanitatea. Ei ne sprijină cu rugăciuni, vorbe și fapte. Aceasta este ceea ce este biserica - cu oamenii. Și nu la două mii și jumătate de kilometri distanță, undeva unde să medieze virtual între cineva care vrea să trăiască și cineva care vrea să te distrugă”, a declarat Zelenski în discursul video de duminică seara.
 

„Le mulțumesc tuturor celor din Ucraina și celor care sunt cu Ucraina, care fac totul pentru a salva vieți, le mulțumesc tuturor celor care ne ajută și care sunt cu adevărat aproape de noi - cu acțiuni și rugăciuni”, a adăugat șeful statului ucrainean.

„În Ucraina, au existat mulți pereți cândva albi ai caselor și bisericilor care acum sunt arși și zdrobiți de obuzele rusești. Iar acest lucru vorbește foarte elocvent despre cine trebuie să se oprească pentru ca războiul să se oprească”, a punctat Volodimir Zelenski.

Comentariile lui intervin după ce într-un interviu acordat televiziunii publice elvețiene RTS, datând de la începutul lunii februarie și difuzat sâmbătă, Papa Francisc, întrebat despre situația din Ucraina, a îndemnat Kievul să nu îi fie "rușine să negocieze, înainte ca lucrurile să se înrăutățească".

"Cred că cei mai puternici sunt cei care văd situația, se gândesc la popor și au curajul de a ridica steagul alb și de a negocia", a afirmat suveranul pontif.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, îi dăduse deja, la rândul său, o replică tăioasă. "Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care trăim, murim și triumfăm. Nu vom ridica niciodată un alt drapel", a răspuns șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, într-un mesaj publicat duminică pe X.
 
Pe de altă parte, în discursul pe care l-a transmis compatrioților duminică seara, Zelenski a anunțat că a vorbit mai mult de o oră cu președintele francez, Emmanuel Macron.