ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele ucrainene ar fi pierdut în luptă al patrulea tanc american Abrams în două săptămâni, anunță media ruse. El ar fi fost distrus de o rachetă Kornet.

Statele Unite au trimis Ucrainei toamna trecută 31 de tancuri Abrams, prezentate drept cele mai performante din lume, cu speranța că vor putea ajuta forțele Kievului să stabilizeze situația de pe front.

Se pare însă că regimul de la Kiev (la cererea Washingtonului?) a fost foarte reticent folosească tancurile Abrams, probabil din cauza unei serii de vulnerabilități tehnice și a temerii că distrugerea lor ar putea șifona imaginea constructorului și a armatei americane.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul tancurilor germane Leopard și britanice Challenger.

Cert este că Abramsurile au fost aruncate în luptă foarte recent, cu câteva zile înainte de căderea Avdiivkăi.

Probabil într-o încercare disperată de a întârzia deznodământul a ceea ce a fost considerat „Al Doilea Bahmut” care a întinat imaginea noului comandant al forțelor armate ucrainene, Sîrski, înlocuitorul lui Zalujnîi.

Cu prea puțin folos, se pare.

La sfârșitul lunii februarie, a fost anunțată distrugerea primului Abrams.

De atunci, lucrurile s-au desfășurat într-o cadență uimitor rapidă, la fiecare câteva zile fiind raportată distrugerea altui tanc american.

Duminică, presa rusă a anunțat scoaterea din luptă a celui de-al patrulea Abrams, în regiunea Berdîciv, aproape de Avdiivka, unde luptă Brigada de Tancuri 47 a Ucrainei, dotată cu acest tip de tancuri.

Abramsul scos din luptă ar fi fost lovit de o rachetă antitanc de tip Kornet lansată de soldații brigăzii 24 a Forțelor Speciale ruse Novosibirsk.

Kievul nu a confirmat informațiile.

Pentru distrugerea fiecărui tanc Abrams, soldații ruși primesc o primă de un milion de ruble (110.000 de dolari).