ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul președinției ruse a anunțat că miercuri dimineața a avut loc un atac cu drone al regimului de la Kiev asupra Kremlinului.

La operațiune ar fi participat două drone, mai afirmă site-ul Kremlinului, dar acestea au fost neutralizate de sistemele de apărare antiaeriană.

Potrivit altor relatări din presa rusă, atacul ar fi avut loc la ora locală 3.00 dimineața.

Russia Today afirmă că pentru doborârea dronelor s-au folosit sisteme de bruiaj electronic.

Dronele s-au prăbușit în curtea Kremlinului.

Nu s-au înregistrat victime, nici pagube materiale.

Vladimir Putin își continuă programul stabilit.

Potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Vladimir Putin nu se afla la Kremlin în momentul atacului.

TASS susține că Putin se afla la Sankt Petersburg, unde avusese o întârnire cu dirijorul Valeri Gherghiev, care a împlinit 70 de ani.

Site-ul președinției ruse afirmă:

„Considerăm această acțiune ca pe un act terorist planificat și un atentat împotriva președintelui, desfășurat înaintea Zilei Victoriei și a paradei de 9 mai, la care este prevăzut să participe și invitați străini.”

Comunicatul de presă al Kremlinului se încheie astfel:

„Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii unde și când va considera oportun.”

Andrei Yermak, șeful biroului prezidențial al lui Zelenski, a publicat pe contul său de Twitter o imagine cu trei explozii, dar a șters postarea rapid. 

Serghei Nikiforov, secretarul de presă al președintelui Ucrainei, a dezmințit că țara sa ar avea un amestec, potrivit Strana News

Și Mihail Podoliak, consilier prezidențial, a negat implicarea Ucrainei în atacul eșuat asupra Kremlinului. El a sugerat că ar putea fi mâna unor ruși, a unor „lucrători locali din subteran”.

„Ucraina duce un război exclusiv defensiv și nu atacă obiective de pe teritoriul. Federației Ruse. De ce? Pentru că nu ar rezolva nici o problemă militară. Dar ar da rușilor justificări pentru atacurile sale asupra civililor.”

Cu alte cuvinte, consilierul lui Zelenski sugerează că atacul asupra Kremlinului a fost o operațiune sub steag fals.

Pe rețelele sociale au apărut și înregistrări video cu ceea ce pare a fi momentul atacului.