ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul șef al Statului Major al armatei poloneze, generalul Rajmund Andrzejczak a declarat că înlocuirea lui Zalujnîi cu Sîrski nu rezolvă marile probleme cu care se confruntă Ucraina.

Într-un interviu acordat postului PolsatNews, Andrzejczak a descris în culoari foarte sumbre situația de pe front a Ucrainei:

„Foarte, foarte dramatică... În război nu există miracole. Înlocuirea comandantului șef al armatei nu poate schimba situația strategică. Generalul Sîrski se confruntă cu aceleași probleme ca Zalujnîi. S-a dovedit că a trebuit să își retragă trupele și să reașeze linia frontului. Toate problemele lui Zalujnîi rămân valabile.”

De la începutul războiului, Polonia a fost - alături de SUA și Marea Britanie - aliatul cel mai devotat al Ucrainei, deci generalul polonez nu poate fi suspectat de discurs defetist sau de „putinism”. 

Potrivit lui Andrzejczak, cea mai gravă dintre problemele cu care se confruntă Ucraina o reprezintă lipsa de efective. El a subliniat importanța pierderilor suferite până acum:

„(Ucrainenilor) le lipsesc mai bine de 10 milioane de oameni. Estimez că pierderile ar trebui să fie numărate în milioane, nu în sute de mii. În țară nu mai sunt resurse. Nu mai are cine să lupte.

Amintim că, la sfârșitul lunii februarie, Zelenski a declarat că, în doi ani de război,Ucraina a pierdut doar 31.000 de soldați.

Generalul Andrzejczak a vorbit și despre gravitatea lipsei de muniții, inclusiv informațiile că, până la sfârșitul lunii martie, Ucraina va rămâne fără rachete antiaeriene:

„Acest lucru înseamnă lovituri mai eficiente (ale rușilor), mai multe victime (ale ucrainenilor), mai multe elemente ale infrastructurii statului distruse.

Și a conchis:

„Ucraina e pe cale să piardă acest război.”