ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ierarhul este acuzat de insultarea sentimentelor religioase ale ucrainenilor, de încălcarea egalității cetățenilor și de justificarea invaziei Rusiei în Ucraina.

La tribunalul Șevcenkovski din Kiev a început sâmbătă la prânz un proces pentru stabilirea unei măsuri privative de libertate în cazul mitropolitului Pavel, vicarul Lavrei Pecerska, după ce Lavra a fost închisă de autorități.

Potrivit publicației ucrainene Strana News, procesul are loc cu ușile închise. În sala de ședințe nu au acces nici publicul, nici ziariștii..

Procurorii din cadrul Biroului Procuraturii Regionale a Kievului și cei din cadrul Procuraturii Generale l-au informat pe mitropolitul Pavel că este suspectat de încălcarea egalității cetățenilor  din punct de vedere al rasei, naționalității, apartenenței regionale, credințelor religioase, informează agenția de presă ucraineană UNIAN.

De asemenea, este suspectat că a justificat și/sau negat agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, glorificându-i pe participanții la ea.

În comunicatul Parchetului se arată:

„Potrivit anchetei, presupusul cleric a ofensat în mai multe rânduri, în discursurile sale, sentimentele religioase ale ucrainenilor, a umilit opiniile credincioșilor de alte confesiuni și a încercat să formeze atitudini ostile la adresa lor.”

De asemenea, mitropolitul Pavel ar fi făcut și declarații în care justifica sau nega agresiunea Rusiei.

Comunicatul precizează:

„Concluziile pertinente au fost confirmate de examene lingvistice medico-legale (sic!).”

Și adaugă:

„Acțiunile anchetei se desfășoară în prezent în locurile de rezidență și de ședere temporară ale acuzatului.”

Potrivit surselor UNIAN, acuzațiile la adresa mitropolitului Pavel se bazează pe două articole din codul penal ucrainean:

Articolul 161: Încălcarea egalității cetățenilor din punctul de vedere al rasei, naționalității, apartenenței religioase, credințelor religioase și alte motive.

Articolul 436-2: Justificarea, recunoașterea ca licită, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților la ea.

Joi, consilierul pentru Securitate Națională de la Kiev, Alexei Danilov, a declarat că împotriva credincioșilor și clericilor de la Lavra Pecerska nu va fi folosită forța.

„Nu vor fi târâți de bărbi”, a promis cu generozitate Danilov.

Vineri, consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak a declarat că „Biserica Ortodoxă Ucraineană este abces care trebuie închis chirurgical” iar „preoții trebuie epurați/curățați”.

Mitropolitul Pavel a dat publicității joi un mesaj video la adresa lui Zelenski, în care l-a avertizat:

„Domnule Președinte, vă spun dvs. și celor din grupul dvs. că lacrimile noastre nu vor cădea pe pământ. Vor cădea pe capetele voastre.”