ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Ucraina ar putea fi nevoită, în cele din urmă, să ajungă la un compromis cu Rusia pentru a pune capăt războiului „într-un viitor apropiat”.

Într-uninterviu acordat BBCșeful politic al NATO a făcut o spectaculoasă schimbare de discurs, acceptând ceea ce până acum părea inacceptabil: negocieri și o înțelegere cu Rusia.

Stoltenberg a declarat:

„Până la urmă, Ucraina trebuie să fie cea care decide ce fel de compromis este pregătită să facă. Noi trebuie să facem în așa fel încât ea să se afle într-o poziție care să îi permită să ajungă la un rezultat acceptabil la masa negocierilor.”

Totuși, el a spus că NATO trebuie să continue să ajute Ucraina pentru a împiedica o viitoare agresiune a Rusiei:

„Chiar dacă credem sau sperăm că războiul se va termina, trebuie să sprijinim Ucraina mulți ani de acum încolo, pentru a-și construi defensiva încât să descurajeze o viitoare agresiune.”

Declarația lui Stoltenberg reprezintă o piruetă amețitoare din partea Occidentului, care, până acum, de la începutul războiului, nu a vrut să audă de negocieri (și cu atât mai puțin de un „compromis”) cu Rusia.

Într-o asemenea măsură încât, la nici două luni de la începutul războiului, Occidentul a dinamitat acordul dintre Kiev și Moscova, deși acesta era foarte convenabil pentru ucraineni.

Nu mai departe de luna februarie, Joe Biden respingea o propunere venită de la Vladimir Putin de a negocia o încetare a focului în Ucraina.

După două săptămâni, când a devenit evident că situația pe front este catastrofală pentru Kiev, au început să apară mugurii schimbării.

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, a vorbit despre posibilitatea ca Ucraina și aliații săi să invite Rusia la un summit de pacepentru a discuta modalitățile de încetare a conflictului.

La două zile după aceea, Zelenski însuși evoca posibilitatea ca Arabia Saudită să medieze un acord cu Rusia.

Într-un articol recent, Die Welt a scris că, din cauza superiorității zdrobitoare a Rusiei pe front, războiul s-ar putea termina curând, poate chiar anul acesta.

Iar publicația Responsible Statecraft a Institutului Quincy, un reputat think tank american de politică externă, a afirmat că o victorie a Ucrainei este imposibilă și că orice formă de încetare a focului va necesita un compromis.

Se pare că a fost nevoie de două luni pentru ca mesajul trimis de Putin prin interviul cu Tucker Carlson să fie recepționat.