ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Timp de aproape 24 de ore, planeta s-a aflat pe buza unui conflict direct NATO-Rusia, după dezinformarea „rachetelor rusești” care ar fi lovit Polonia. Acum, s-a găsit Țapul Ispășitor.

La cinci zile după ce Associated Press a citat un „oficial anonim din serviciile secrete ale SUA” într-o știre conform căreia două rachete rusești căzute în Polonia au ucis doi civili, unul dintre cei doi reporteri care au difuzat știrea a fost concediat.

Numele ziaristul dat afară este James LaPorta (foto). Acesta, împreună cu colegul său, John Leicester, au semnat articolul care putea declanșa Al Treilea Război Mondial: dacă ar fi fost real, evenimentul putea fi interpretat ca un atac al Rusiei la adresa unui stat NATO, ceea ce ar fi permis activarea Articolului 5, al „apărării colective”.

Adică un război direct între NATO și Rusia.

La multe ore după producerea evenimentului, când toată planeta fierbea de posibilitatea unui conflict nuclear, Joe Biden, aflat la reuniunea G20, a catadicsit să mormăie că este „puțin probabil” ca racheta/rachetele să fi fost trasă(e) de Rusia.

A intervenit și NATO care a afirmat că este mai probabil ca racheta să fi fost trasă de Ucraina, în legitimă apărare.

AP a retractat știrea și a publicat următoarea erată, în care a aruncat vina pe sursa anonimă din serviciile secrete americane:

„În versiunile anterioare ale unui articol publicat pe 15 noiembrie 2022, Associated Press a relatat în mod greșit, pe baza informațiilor unui înalt responsabil american din serviciile de informații, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, că rachete ruse au pătruns în Polonia și că au ucis două persoane. Relatări ulterioare au arătat că rachetele erau de fabricație rusă și foarte probabil au fost trase de Ucraina pentru a se apăra împotriva unui atac rus.”

Potrivit Mediaite, citat de ZeroHedge, standardele AP impun existența a două surse la astfel de știri, atunci când ambele surse sunt anonime.

The Daily Beast a relatat că LaPorta a fost concediat pentru relatare greșită, în vreme ce colegul său, Leicester, și-a păstrat locul de muncă și lucrează de acasă.

Întreaga poveste creează senzația jenantă că AP a avut nevoie de un țap ispășitor și l-a găsit în persoana lui James LaPorta.

La un asemenea colos mediatic cum este Associated Press, nici un reporter, oricât de faimos, nu publică o știre de capul lui.

Materialul este corectat și avizat de mai mulți șefi.

Iar un material care poate arunca lumea în aer, care poate declanșa un Armageddon, trebuie cu certitudine aprobat de la cel mai înalt nivel.

Pe de altă parte, LaPorta și AP pot invoca scuza că, timp de aproape 24 de ore de la căderea rachetei, Volodimir Zelenski, s-a jurat cu cerul și pământul că aceasta era rusească. Pentru că așa l-au încredințat șefii armatei sale și ai serviciilor secrete.

Și, totuși, în ciuda minciunii sfruntate, liderul de la Kiev continuă să se bucure de sprijinul necondiționat al Statelor Unite, al NATO și al întregului Occident.

Într-o asemenea măsură, încât a reluat atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cu riscul producerii unui accident nuclear.

Ca și în casul rachetei din Polonia, Associated Press, alte agenții de presă, NATO și liderii Occidentali se fac că nu știu că rușii au cucerit centrala de la Zaporojie încă de la sfârșitul lui martie, deci e imposibil să se bombardeze singuri.

Se fac că nu știu că e vorba de atacuri ale ucrainenilor (pentru că aceasta i-ar pune în situația jenantă de a recunoaște că finanțează un nebun) și cer „ambelor tabere” reținere.

NATO a avertizat că, în cazul unui accident nuclear care ar duce la o creștere a radioactivității în statele sale membre, ar putea activa Articolul 5.

Alternativa este mult mai simplă: lui Zelenski să i se rezerve tratamentul lui LaPorta. Sau măcar să fie trimis să lucreze de acasă.