ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monahii din Marea Lavră Pecersk de la Kiev au primit ordinul de evacuare din partea autorităților ucrainene. Ei au răgaz până pe 29 martie.

Motivul evacuării: aparțin de Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub autoritatea Patriarhiei Moscovei.

Câteva sute de ucraineni s-au adunat în curtea Lavrei pentru a protesta pașnic, cântând cântece religioase.

Duminică seara, Zelenski a confirmat că dat ordinul de evacuare a Lavrei Pecerska:

„Nu vom permite statutului terorist (Rusia) să aibă oportunitatea de a manipula spiritualitatea poporului nostru.”

Patriarhul Moscovei, Kirill a făcut apel la comunitatea internațională „pentru a face tot posibilul ca să împiedice închiderea forțată a mănăstirii, care va duce la încălcarea drepturilor a milioane de credincioși”.

Mesajul de ajutor al Patriarhului Kirill a fost trimis tuturor capilor de Biserici Ortodoxe, Papei Francisc, precum și altor organisme internaționale.

Luni, Kremlinul și-a exprimat și el îngrijorarea în legătură cu închiderea Lavrei Pecerska.

Într-o declarație, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a afirmat:

„Este vorba de o atitudine absolut fără precedent față de reprezentanții Bisericii, și față de Biserica Ortodoxă Ucraineană ca întreg. Este inacceptabil. Comunitatea mondială ar trebui să reacționeze în consecință față de o asemenea decizie strigătoare la cer.”  

Săptămâna trecută, un aviz de evacuare a fost postat pe site-ul de internet al mănăstirii, în care personalului religios și administrativ de aici i se dă ca termen limită data de 29 martie.

Documentul poartă antetul Ministerului Culturii de la Kiev.

 

Tot luni, într-un mesaj adresat credincioșilor, conducătorul mănăstirii Pecerska, mitropolitul Pavel, a afirmat că nu se va supune ordinului de evacuare.

„Pot să mă și împuște, nu mă tem de moarte! Nu suntem pentru revolte, nici pentru revoluții. Să ne rugăm. Să ne rugăm așa cum dorim și cum am fost învățați.”

Mitropolitul a mai spus:

„Apocalipsa începe în Ucraina. Dar ne vom apăra drepturile și altarele până la ultima suflare.”

Lavra Pecerska, întemeiată în anul 1015, este unul dintre cele mai importante centre ale Ortodoxiei, înscris în Patrimoniul UNESCO.

Aici se află și moaștele Sfintei Teodora de la Sihla.