ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 72 de ani, pentru prima dată omenirea se afla în fața unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare. În dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 8.15, era lansată de americani Liitle Boy, prima bombă atomică din istoria omenirii, deasupra cerului orașului japonez Hiroshima.Care astfel a fost ras de pe suprafața pământului.

S-au scurs 7 decenii de când americanii au folosit la Hiroshima prima bombă atomică din istoria omenirii. După trei zile, aceeași soartă urma să o aibă orașul japonez Nagasaki.
 
Hiroshima, orașul cu 1,2 milioane de locuitori este acum, din nou, un centru prosper, dar cicatricele fizice și psihice persistă.
 
Little Boy a fost lansată de aviația americană la ora 8.15, de la bordul unui bombardier B-29, poreclit Enola Gay. Bomba nucleară fabricată pe bază de uraniu avea o forță echivalentă cu 16 tone de TNT. Uriașa ciupercă atomică s-a ridicat până la 16 kilometri deasupra orașului Hiroshima. Se estimează că 140 de mii de oameni au murit în momentul impactului și ulterior din cauza radiaților.

Temperatura la sol a atins "doar" 4.000 de grade, suficient pentru a topi orice oțel. 

Pentru supraviețuitori, urmarea a fost un calvar. Boli noi, nemaîntâlnite până atunci, i-au marcat pe toți. De teamă să nu fie contagioși, multă vreme acești "hibakusha" au fost izolați de restul populației. 

Cele douà bombe nucleare, de la Hiroshima si Nagasaki, aveau să pună la pământ Japonia imperială și totodată puneau capăt celui de-al doilea război mondial.

Șapte decenii mai târziu, lideri politici din cele două orașe bombardate și supraviețuitorii fac campanie pentru dezarmarea nucleară, dar și împotriva redemarării centralelor nucleare oprite după seismul din 2011 și catastrofa de la Fukushima. 

Majoritatea americanilor – 56 la sută dintre cei interogați – consideră și astăzi că lansarea bombelor atomice a fost justificată întrucât, fără bombe, sute de mii, dacă nu chiar milioane de americani, și-ar fi pierdut viața atacând la sol Japonia imperială și expansionistă de acum 71 de ani.