ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspirat de decizia Curţii Supreme din USA, care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, un bărbat de 46 ani din Montana solicită guvernului dreptul de a se căsători cu cele două soții ale sale.
 
„Este vorba despre principiul egalităţii dreptului la căsătorie”, a declarat Nathan Collier pentru Associated Press. „Nu puteţi avea asta fără poligamie!” 
 
Două neveste și șapte copii

Nathan Collier spune că ideea i-a venit în urma recentei decizii a Curţii Supreme. Iar miercuri, 1 iulie a.c., Nathan Collier și cele două soţii ale sale, Victoria și Christine, au mers la un tribunal din Billings (Montana) și au depus o cerere pentru legalizarea căsătoriei lor în trio. 

 

„Acum suntem în așteptarea unui răspuns”, a declarat Colllier pentru ziarul  „The Independent”. „Am două soţii pentru că iubesc două femei și vreau ca și a doua soţie să aibă aceleași drepturi și aceeași protecţie ca și prima mea soţie. Ea merită să obţină această legitimitate. Majoritatea oamenilor nu sunt ca noi. Nu încerc să definesc ce înseamnă căsătoria pentru oricine altcineva, încerc să definesc ce înseamnă căsătoria pentru noi”, a adăugat el.
Collin a declarat că este un vechi mormon care a fost excomunicat pentru poligamie și că astăzi el nu mai face parte din nicio organizaţie religioasă. S-a căsătorit cu prima sa nevastă, Victoria (40 ani) în 2000. Ȋn 2007, el a apărut într-un reality show, „Sister Wives” și, în cadrul unei ceremonii religioase, s-a căsătorit cu a doua soţie, Christine. Cei doi nu au semnat niciun certificat de căsătorie, pentru a evita acuzarea lui Collin de bigamie. 
Prima lui soţie, Victoria, a declarat că ea și a doua nevastă a soţului ei se înţeleg „precum surorile”. „Suntem toţi ca o familie. Există zile bune și zile proaste”, a spus ea. „Dar sunt mai multe zilele bune”. Cei trei au șapte copii, proveniţi atât din relaţia poligamă, dar și din relaţiile anterioare. 

Ȋn SUA e în dezbatere dezincriminarea poligamiei
 
Practicarea bigamiei este interzisă în toate cele 50 de state americane, deci și în Montana. Ȋnsă Collin spune că, dacă cererea adresată tribunalului îi va fi respinsă, el va da statul în judecată.
Funcţionarii din Yellowstone au refuzat iniţial să primească solicitarea lui, însă apoi au declarat că se vor consulta cu cei de la biroul procurorului districtului, înainte de a-i da un răspuns final. La rândul lui, Kevin Gillen, procuror-șef al secţiei pentru litigii civile, a declarat pentru „Associated Press” că va examina legile referitoare la bigamie din Montana și îi va trimite un răspuns oficial lui Collin săptămâna viitoare. „Eu cred că el merită un răspuns”, a declarat Gillen, adăugând și că, în opinia sa, acesta va concluziona că „legea pur și simplu nu prevede încă asta”.  

Collin e însă pregătit pentru acest răspuns. El spune că a trimis deja o cerere pe mail organizaţiei „American Civil Liberties Union” (ACLU) din Montana, pentru ca aceștia să-l reprezinte într-un posibil proces. Jim Taylor, directorul juridic al ACLU, susţine că nu a văzut încă această cerere și că nu are deocamdată vreo părere despre solicitarea lui Collin, de legalizare a căsătoriilor poligame, chiar dacă, în opinia lui, decizia Curţii Supreme privind căsătoriile gay „este ceva foarte diferit”.

Anne Wilde, co-președinte al „Principle Voice”, organizaţie ce apără drepturile poligamilor, a declarat că cererea lui Colllin este prima de acest gen de care a auzit și că cele mai multe familii de poligami din Utah nu caută dreptul de a avea mai multe certificate de căsătorie. „Mai mult de 90% din fundamentaliștii mormoni nu vor ca poligamia să fie legalizată, vor să fie dezincriminată”, susţine Wilde.

Un judecător federal, Clark Waddoups, a anulat acum doi ani mai multe articole din legea anti-poligamie din Utah, afirmând că ele încalcă libertatea de religie, interzicând coabitarea.  Bigamia rămâne încă ilegală; statul a atacat decizia și cazul este acum pe rolul unei Curţii de Apel Federale (The United State Courts of Appeals for the Tenth Circuit).

Anne Wilde declară că cele mai multe familii poligame sunt mulţumite de decizia judecătorului Clark Waddoups și cred că cererea de legalizare a căsătoriilor multiple i-ar pune sub o jurisdicţie indezirabilă din partea guvernului.
Ȋnsă tot ea afirmă că decizia Curţii Supreme, de a legaliza căsătoriile gay, ar trebui să le mărească poligamilor șansele de a câștiga apelul. „Noi sperăm că decizia Curţii Supreme va arăta direcţia în care merge naţiunea. Ea este mult mai liberală, mai înţelegătoare cu oamenii care-și formează familii așa cum doresc”, susţine Anne Wilde.
 
La 15 iunie a.c., Curtea de Apel Federală (The United State Courts of Appeals for the Tenth Circuit) a anunţat că a cerut biroul procurorului general din Utah să depună probele necesare în susţinerea recursului statului, precizând că nu va mai prelungi acest termen.