ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorităţile din Peru au decretat stare de urgenţă în două provincii din ţară, după ce protestele declanşate din cauza unui proiect de minerit au devenit extrem de violente.

Guvernul a declarat stare de urgență în provinciile Islay și Arequipa, după ce protestele împotriva proiectului minier Tia Maria au escaladat, iar unul din protestatari a murit. Regiunea Arequipa din sudul statului a fost zguduită de proteste împotriva deschiderii minei de cupru Tia Maria timp de mai multe luni consecutive. Localnicii se tem că proiectul va duce la distrugerea naturii și va afecta iremediabil zonele agricole.

"Guvernul a decretat stare de urgenţă în provinciile Isla şi Mollendo timp de 60 de zile. Autorităţile vor apăra constituţia ferm şi folosindu-se de forţă, pentru dreptul cetăţenilor din Peru de a trăi în pace", a anunţat preşedinţia peruană.

Poliţia naţională şi armata au fost chemate pentru a menţine ordinea în zonele respective.

Proiectul minier, alături de multe altele în Peru, este susținut de guvernul președintelui peruan Ollanta Humala, care sprijină companiile miniere transnaționale, sub pretextul creșterii economice, scrie www.telesurtv.net

Southern Copper Corporation a ordonat suspendarea proiectului de 1,4 miliarde de dolari timp de 60 de zile, însă această suspendare temporară s-a dovedit insuficientă pentru demonstranți. Protestatarii sunt de neclintit în dorința lor ca proiectul să fie anulat, lucru care este respins categoric de către președintele Humala.