ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația ACCEPT a transmis Autorității Electorale Permanente un îndrumar pentru interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral, persoane despre care ONG-ul susține că formează 3% din populația adultă din România, semnalează InPolitics.

Documentul conține indicații precise pe care AEP să le transmită membrilor secțiilor de votare la alegerile din 9 iunie, astfel încît transgenderii să beneficeze de toată protecția necesară în raport cu restul votanților.

Decizia BEC de a-și însuși îndrumarul a provocat protestul AUR, care, prin senatorul Ionuț Neagu, a făcut o interpelare parlamentară către BEC, în care este chestionată baza legală a demersului, dat fiind că legislația română nu recunoaște termenul de transgender, mai scrie sursa citată.

ActiveNews are Documentul și Circulara AEP - AICI (PDF)

”Prezentul îndrumar a fost elaborat de către Asociația ACCEPT și este destinat tuturor persoanelor și entităților implicate în procesul electoral, astfel încât operatorii de calculator, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii Birourilor Electorale, precum și toate celelalte persoane implicate în acest proces să fie corect informate asupra modului în care să interacționeze cu persoanele transgender’, în momentul în care acestea se prezintă la secția de votare” se arată în adresa ACCEPT către AEP.

”În multe cazuri, în ce privește persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfățișarea persoanei. Astfel, pot exista situații în care prenumele și mențiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferențe și în ce privește fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziție medicala, eu efecte progresive asupra aspectului său fizic. Aceste neconcordanțe dintre actele de identitate și identitatea de gen a persoanei sunt un rezultat al unei proceduri de recunoaștere juridică a genului a statului român, lipsita de accesibilitate, previzibilitate și claritate, contrara drepturilor fundamentale ale omului, astfel cum reiese și din hotărârea CEDO în cauza X și Y c. României.

Având în vedere faptul că dreptul de vot este un drept constituțional, garantat tuturor cetățenilor români eu drept de vot, Asociația ACCEPT reamintește persoanelor implicate în procesul electoral că au responsabilitatea de a contribui la exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, cu respectarea drepturilor si a libertăților fundamentale ale omului, precum dreptul la viața privată și fără a fi supuse tratamentelor discriminatorii și degradante, contrare demnității umane.

Astfel, vă rugăm să tratați cu tact aspectele ce țin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viață privată, pentru a evita situațiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor infracțiuni motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale.

Totodată, vom monitoriza, în zilele în care se desfășoară alegeri, modul în care sunt respectate aceste drepturi fundamentale ale persoanelor transgender în procesul electoral, iar acestea vor putea apela numerele de telefon de urgență 0770 613 630/021 252 16 37, pentru a fi îndrumate cu privire la pașii pe care trebuie să îi urmeze, în cazul în care nu li se permite să își exercite dreptul de vot sau sunt discriminate în vreun fel, în cadrul secției de votar” mai transmit cei de la ACCEPT, citați de Bogdan Tiberiu Iacob pe InPolitics.