ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Clotilde Armand cere renumărarea voturilor de la Primăria Sectorului 1. Ea spune că diferența de voturi pe numărătoarea paralelă a partidelor este foarte, foarte mică și de aceea s-au grăbit unii din PNL și PSD să arunce public cu mesaje false că au câștigat.

„Scurt update. Am depus cerere de renumărare a voturilor. Am sesizat autoritățile privind tentativele de fraudă de la mai multe secții de votare. Vă reamintesc pentru toți cei care ați auzit declarații publice ale mai multor politicieni să nu mergeți după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secții din totalul de 166. Diferența de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică și de aceea s-au grăbit unii din PNL și PSD să arunce public cu mesaje false că au câștigat”, anunță Clotilde Armand.

Cel mai tensionat punct al alegerilor locale de duminică este la sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, din Piata Amzei, unde George Tuță, candidatul PNL care are câteva mii de voturi în plus față de Clotilde Armand, păzește sacii cu voturi, iar voluntarii de la secțiile de votare electorale nu au dormit de 36 de ore, având nevoie de intervenția Salvării din cauza epuizării fizice.

Clotilde Armand nu își recunoaște înfrângerea și a făcut plângeri penale pentru președinții secțiilor de votare, difuzează Antena3. De data asta, după cum se vede, SRI nu s-a mai lăsat încălecat de Clanul Coldea.

George Tuță cere ca sacii cu voturi sa fie protejați într-o camera specială, păzită de jandarmi și poliție.

Procesul de centralizare a buletinelor de vot a fost suspendat luni seara în aproape jumătate de țară

Președinții birourilor electorale județe și de sector, în majoritate magistrați, nu au fost intimidați de avertismentele lansate de președintele AEP, Toni Greblă, cu privire la presupusa ilgalitate a suspendării, transmite Florin Pușcaș de la ȘtiripeSurse.

Potrivit surselor din teritoriu, s-a suspendat centralizarea proceselor verbale și a buletinelor de vot în județele Călărași, Constanța, Bihor, Giurgiu, Suceva, Ilfov, Arad, Maramureș, Vrancea, Galați, Tulcea și Timiș, iar în Capitală în Sectorul 1, Sectorul 3 și Sectorul 5.

Centralizarea ar urma să fie reluată marți dimineața, la ora 7. Voturile și celelalte materiale vor fi închise în încăperi sigilate și păzite de jandarmi pe parcursul nopții.

Operatorii din birourile județene au depășit 60 de ore de activitate fără pauză. Lor li se adaugă reprezentanții secțiilor de votare, care au așteptat cu sacii cu voturi toată noaptea și toată ziua, în ciuda căldurii extreme.

Președintele AEP a încercat să împiedice suspendarea

Anterior, președintele AEP, Toni Greblă, a transmis tuturor birourilor electorale un document prin care le cerea să nu suspende activitatea. Într-o intervenție la Antena 3, Greblă a mai precizat:

„Unele procese verbale nu au fost completate corect și a trebuit reluată completarea lor. Unele secții de votare au fost organizate în spații mici. Acolo (în Sectorul 1, n.r.) anumiți competitori politici, nu vreau să întru în nicio dispută politică sau partizană, au și făcut presiuni asupra membrilor ba să le întocmească așa, ba să ducă sacii mai puțini și sigilati s.a.m.d, a existat și o presiune făcută asupra lor, dar indiferent de cauze acela nu este spațiu de a procesa 170 de secții de vot, materialul care este acolo.  Eu sper ca procesul electoral să se desfășoare neîntrerupt și să fie finalizat. După finalizare va fi cazul să solicităm organelor în drept să ia măsurile de rigoare, inclusiv AEP își va face datoria așa cum e prevăzută în lege.”, potrivit surselor citate.

Precizările Poliției:

Oficialii Poliției Române au anunțat, luni seară, că procesul electoral a fost suspendat în 22 de județe, iar procesele verbale, sacii cu voturi și toate materialele electorale au fost predate și sunt păzite de personal al Ministerului de Interne până la reluarea procedurilor în cursul zilei de marți.

"La nivel național, în 22 de județe, avem situația în care, deși s-au terminat numărătorile, numărătoarea voturilor a fost finalizată, s-a suspendat transportul voturilor către locațiile birourilor electorale (...) Personalul MAI nu are acces în incinta în care sunt ținute materiale electorale, în care sunt ținute voturile, în care sunt ținute procesele verbale sau celelalte materiale electorale”, au transmis, luni seară, oficialii Poliției Române.

Potrivit acestora, toate documentele care țin de procesul electoral sunt depozitate, sunt predate pe bază de proces verbal structurilor MAI.

”Acea încăpere este sigilată, nimeni nu mai are acces în acea încăpere și nici personalul MAI, bineînțeles, până a doua zi dimineață, până mâine dimineață, atunci când aceste locații vor fi predate de către personalul MAI către președinți, bineînțeles tot pe bază de proces verbal", a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției Române, citat de ȘtiripeSurse.