După ce PSD a decis vineri să o schimbe pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției, procurorul general al SUA, William Barr, a invitat-o luni pe acesta la o întâlnire în Washington în luna septembrie. Departamentul de Justiție al SUA o descrie pe Birchall drept un „partener vital” al SUA în România, scrie stiripesurse.ro.
 

„Departamentul Justiției din SUA a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o vede pe aceasta drept un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției. Mandatul ei la conducerea ministerului vine într-un moment vital pentru România, unde mai multe controverse au ridicat atât semne de întrebare despre determinarea României de a respecta valorile statului de drept, dar au și diminuat încrederea publică și au provocat îngrijorări în creștere ale comunității internaționale. Sub conducerea Anei Birchall, România poate să fie în regiune un model de progres în domeniul anti-corupției”, se arată într-un anunț oficial al Departamentului de Justiție al SUA.

În comunicat se spune si ce vor discuta Barr cu Birchall în septembrie: despre cum Departamentul de Justiție al SUA o poate asista pe Birchall, sub ministeriatul ei, în „acest rol vital” în lupta împotriva corupției.

Ana Birchall a fost numită ministrul interimar al Justiției în aprilie, după demisia lui Tudorel Toader. A devenit ministru cu puteri depline la 6 iunie. Deputatul PSD Liviu Pleșoianu susținea la acel moment că Birchall ar fi fost impusă la Justiție cu sprijinul SUA. De altfel, una dintre primele întâlniri pe care Birchall le-a avut după învestire a fost cea din SUA cu secretarul de stat american Mike Pompeo.

Reamintim că anunțul PSD privind înlocuirea lui Birchall de la Justiție vine în toiul controverselor privind cazul de la Caracal, Ana Birchall a fost acuzată după ce a decis să-i sune pe părinții Alexandrei Măceșanu pentru a le spune că probele prelevate la casa lui Gheorghe Dincă indică faptul că „fata lor este moartă”. Acțiunea ministrului Justiției, justificată de Birchall drept ”un gest umanitar”, a fost considerată un amestec al factorului politic într-o procedură judiciară.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews