ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manifestarea nu a putut fi oprită însă nici de Jandarmerie, nici de Poliția locală, deși s-a încercat acest lucru, după ce primarul Antal Arpad a dat această directivă în cadrul unei „ședințe fulger”, cu toate că instituția domniei sale a emis aviz pozitiv pentru desfășurarea activității noastre. Organele de ordine nu au putut să ne prezinte o dovadă obiectivă în sensul încălcării unei anumite legi. Doar au avut impresia subiectivă că sonorul este prea tare. Noi am fost convinși că este foarte bun!

Ne-am atins pe deplin obiectivul, anume, conștientizarea cetățenilor orașului Sfântu-Gheorghe, că trăiesc in România și nu într-un așa-zis ținut secuiesc. Foarte mulți dintre aceștia au avut prilejul să audă bine de tot Imnul Național al României. Sonorizarea performantă a fost amplificată de ecoul datorat clădirilor înconjurătoare, Primărie, Consiliul Județean Covasna, Prefectura și Teatrul Maghiar, iar condițiile meteo favorabile (vântul puternic) au dus acordurile muzicii românești până în mai toate colțurile orașului. Instituții locale conduse de membri UDMR, sau aflate in sfera de influență a acestei formațiuni, precum si cetățeni români sau cu dublă cetățenie, de etnie maghiară au făcut reclamații la poliție pentru că nu-si pot desfășura diferite activități fiind perturbați de cântecele patriotice românești. Sunt sigur că au tresărit la auzul acestora. Asta era și ideea, să conștientizeze că trăiesc în România și să se trezească din visul nefast al autonomiei unui "ținut secuiesc". Nădăjduim că vor reveni cu picioarele pe pământ, cel românesc, desigur.

La categoria "fapt-divers", dar destul de interesant, e de menționat faptul că printre noi a apărut la un moment dat o doamnă destul de revoltată, care spunea ceva de genul că este româncă și că manifestarea noastră ,,nu este în regulă si nu face cinste, pentru că deranjam". Nu am intrat in polemică cu ea. Pe moment nu am recunoscut-o...am identificat-o însă, citind mai apoi un comentariu de-al domniei sale de pe un site maghiar, unde spunea că s-a oprit să ne certe pentru ceea ce facem. Doamna revoltată era de fapt directoarea Teatrului "românesc" Andrei Mureșanu din Sfântu-Gheorghe, care de 1 Decembrie 2018, a găsit de cuviință să pună în scenă piesa „Nu chiar 1 Decembrie 1918”.

Îmi aduc aminte că și atunci, când împreună cu Frăția Ortodoxă am protestat spontan în foaierul teatrului față de această blasfemie la adresa Zilei Naționale a României, era la fel de agitată. Ca element comic, rememorez, că ne-a întrebat disperată, văzând peste 100 de oameni îmbrăcați în costume naționale: voi de unde veniți? Dan Ciprian Grăjdeanu a fost tare de tot, răspunzându-i cu o naturalețe dezarmantă, care a "năucit-o" și mai mult: venim de la Odorheiu-Secuiesc!

Stimată doamnă de etnie mixtă, stimați domni, de toate etniile posibile, venim de unde vrem noi și când vrem noi „pentru că putem”, asta pentru a-l cita, îi facem „onoarea” asta, pe dl. primar Antal Arpad din Sfântu-Gheorghe care nu a putut să lucreze la capacitate maximă din cauza sonorului românesc...pun și eu o întrebare retorică, dacă în boxe răsuna imnul Ungariei, mai era un așa de mare deranj?

Trăiți în România, obișnuiți-vă cu asta!

FOTO: Tuchiluș Alex / Székelyhon.ro