ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii, dar și prim-miniștrii din mai multe provincii nu sunt de acord cu faptul că guvernul federal a invocat Legea privind situațiile de urgență împotriva protestatarilor de la Convoiul Libertății. 

În weekendul premergător votului pe Legea privind situațiile de urgență (EA), care s-a petrecut luni seara în Parlamentul de la Ottawa, canadienii din întreaga țară au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva politicilor covidiene și pentru a susține mișcarea Convoiului Libertății. Legea stării de urgență a fost aprobată de Camera Comunelor și va fi în vigoare - dacă nu se înregistrează o nouă evoluție - timp de 30 de zile începând din 14 februarie, relevă Life Site News

La sfârșitul săptămânii trecute, la Ottawa au avut loc scene groaznice: o femeie aborigenă vârstnică a fost aruncată pe jos și călcată de un cal al poliției RCMP, iar o jurnalistă care transmitea din centrul capitalei Ottawa a fost gazată de milițieni și împușcată în picior cu o armă antirevoltă. VIDEO:

 

Aceste evenimente nefericite s-au întâmplat în paralel cu arestarea mai multor organizatori și susținători ai Convoiului Libertății.

În pofida evenimentelor din capitala Ottawa, proteste în sprijinul mișcării pentru libertate din Canada au avut loc în diferite provincii și orașe.

De asemenea, prim-miniștrii regiunilor inițiază mai nou procese împotriva agențiilor federale sau sau se gândesc să o facă în lumina legii privind starea de urgență.

La Quebec City a avut loc un convoi de mai mici dimensiuni și un protest cu focuri de artificii și muzică live. VIDEO:
 

  

Nu în ultimul rând, Winnipeg are propriul protest care nu pare să scadă în intensitate. Organizatorii cer acum o întâlnire cu premierul Justin Trudeau la fel cum au cerut - fără a li se da curs solicitări - și protestatarii din Ottawa. VIDEO

Prim-ministra Heather Stefanson a declarat că nu dorește ca legea federală privind starea de urgență să se aplice în provincia sa, chiar dacă și aceasta a avut parte de proteste la frontieră. VIDEO:

Străzile din Calgary, Alberta, au fost, de asemenea, s-au umplut  în weekend de zeci de mii de oameni care au protestat împotriva abuzului de putere al guvernului federal. VIDEO:

Premierul provinciei Alberta, Jason Kenney, a afirmat că nu are de gând să recurgă la puterile sporite conferite de legea stării de urgență pentru a înăbuși protestele și chiar a decis să dea în judecată guvernul federal pentru a contracara ceea ce el consideră a fi o depășire a atribuțiilor acestuia. 

 

Pe Insula Vancouver, protestatarii au mărșăluit pe străzile capitalei provinciale la Victoria, British Columbia. Locuitorii orașului au claxonat în semn de susținere și au fost salutați cu entuziasm. VIDEO:
 

La Toronto, demonstranții au umplut străzile și au mărșăluit în număr mare fluturând steaguri canadiene, în ciuda faptului că premierul din Ontario, Doug Ford, a susținut legea stării de urgență invocată de guvernul federal. VIDEO: 

În Saskatchewan, premierul Scott Moe se gândește la o acțiune în justiție împotriva guvernului federal, la fel ca omologul său din Alberta. 

Pe măsură ce lucrurile se încing la Ottawa, cu starea de urgență dezbătută marți în Senat, Canada profundă nu dă semne de diminuare a protestelor împotriva lui Trudeau și a politicilor sale.