4 februarie: Sfântul Isidor Pelusiotul, înfocat apărător al credinței ortodoxe
Astăzi, 4 februarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul
Redactor colaborator ActiveNews
Astăzi, 4 februarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul
La 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 2 februarie Întâmpinarea Domnului.
La 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Biserica a rânduit o zi de praznuire comună pentru a arăta însemnătatea deosebită pe care toți cei trei sfinți o au pentru ortodoxie.
Sfântul Mucenic Filoteu a pătimit moarte pentru Hristos alături de Iperechie, Iacob, Parigoriu, Habib, Roman și Iulian în cetatea Samosata. Astăzi se sărbătorește și aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul
Astăzi, 28 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Efrem Sirul, unul dintre cei mai importanți scriitori de imnuri și teolog din secolul al IV-lea. Acesta s-a născut în jurul anului 306, în localitatea Nisibis, localitate ce astăzi poartă numele de Nusaybin.
La 27 ianuarie, calendarul creștin ortodox pomenește Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului din surghiunul unde a murit și așezarea lor în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol.
La 26 ianuarie 1918 se năștea la Scornicești, într-o familie de țărani, fostul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, personaj care a marcat istoria recentă a României timp de câteva decenii.
Sfântul Cuvios Xenofont, soția sa Maria și fii lor Arcadie și Ioan sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la data de 26 ianuarie. Xenofont a trăit în secolul al VI-lea și era unul dintre cei mai înstăriți oameni ai Constantinopolului.
Sfântul Ierarh Grigorie, Cuvântătorul de Dumnezeu (Teologul) este pomenit de Biserica Ortodoxă în data de 25 ianuarie. A primit numele de Teologul pentru marea sa pricepere în formularea clară și fără echivoc a adevărurilor de credință.
Cuviosul Maxim a fost un mărturisitor și în războiul cel nevăzut al înnoirii duhovnicești a omului, prin lupta împotriva patimilor, cu ajutorul harului dumnezeiesc, precum arată scrierile sale din Filocalie.
Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 20 ianuarie pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Cuviosul nostru Părinte Eftimie era de neam din cetatea Melitina Armeniei și s-a născut în anul 377 din părinți binecredincioși, Pavel și Dionisia, fiind
Sfântul Cuvios Macarie cel Mare este pomenit în calendarul creștin-ortodox la data de 19 ianuarie. Acesta este cunoscut și ca Macarie Egipteanul și a fost unul dintre Părinții pustiei egiptene cu cea mai mare autoritate, fiind ucenic al Sfântului Antonie cel Mare.
Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) se cunoaște că în anul 42, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri. Dar Sfântul Apostol a fost dezlegat și eliberat de un înger.
Astăzi, Biserica noastră îl pomenește și pe Sfântul Cuvios Ioan Colibașul. Acesta a trăit în Constantinopol, pe vremea lui Leon cel Mare (457-474), fiind fiul senatorului Eutropie, mare dregător la curtea împăratului, iar mama sa se numea Teodora.
Sfânta Muceniță Tatiana a trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235). A făcut parte dintr-o familie nobiliară, care avea credința în Hristos, dar o ascundea din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor
Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 8 ianuarie. A trăit la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea. Numele de Hozevitul provine după acela al chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva.
În fiecare an, la data de 15 decembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește pomenirea Sf. Sfințit Mc. Elefterie, Episcopul Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro
În ziua de 8 decembrie, Biserica face prăznuirea: Cuviosului Patapie din Teba; Sfinților Apostoli Sostene, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar și Onisifor, din cei 70.
Din pricina covârșitoarei lui înduhovniciri, Cuviosul Eftimie îl numea pe Sfântul Sava cel Sfințit copil bătrân. Și, cu cât creștea în vârstă, cu atât sporea și în virtute. De aceea l-a și înzestrat Hristos Domnul cu darul minunilor.
În ziua de 4 decembrie, Biserica face pomenirea: Sfintei Mari Mucenițe Varvara din Helespont; Cuviosului Ioan Damaschin; Sfintei Mucenițe Iuliana; Sfinților Mucenici Hristodul și Hristodula; Sfântului Ierarh Ioan de Polivat.
Părintele Cleopa Ilie, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, a cărui canonizare a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în comuna Sulița, din județul Botoșani, pe 10 aprilie 1912, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei de țărani Alexandru și Ana Ilie.
Sfântul Mucenic Paramon († 250) – A pătimit în timpul împăratului Deciu (249-251), din porunca lui Aquilin, conducătorul Nicomidiei. Aquilin întemnițase 370 de creștini. Aceștia au fost duși
Sfântul Cuvios Ștefan s-a născut la începutul secolului al VIII lea, în Constantinopol. Din copilărie a cunoscut viața și învățatura tuturor sfinților prăznuiți în Biserică. A fost călugărit la vârsta de 16 ani. Cuviosul Ioan, văzător cu duhul, a zis la venirea Sfântului Ștefan la mânăstire:
Sfântul Mucenic Iacob a trăit în Persia în perioada în care pe tronul Imperiului Bizantin se afla Arcadius (395-408). Provenea dintr-o familie creștină, el însuși fiind creștin și a ocupat înalte funcții în administrația persană.
Sfinții Mucenici Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox și la data de 24 noiembrie.
Astăzi, 21 noiembrie, se împlinesc 106 ani de la nașterea Părintelui Constantin Galeriu, unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie.
Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în cetatea Neocezareea din Pont, în jurul anului 213, într-o familie păgână și a primit o educație laică desăvârșită.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este pomenit în calendarul creștin-ortodox la data de 16 noiembrie. Este unul din cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și unul din cei patru evangheliști.
Acest post are o durată de șase săptămâni și este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos.
În urma războiului româno-ruso-turc din 1877-1878, România obținea la Congresul Internațional de la Berlin de la 1/13 iunie - 1/13 iulie 1878 recunoașterea independenței de stat și revenirea la țară a Dobrogei de nord cu Delta Dunării și Insula Șerpilor.
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia din părinți nobili: tatăl său, Secundus, era un ofițer de rang înalt în armata imperială. Tatăl său a murit la scurt timp după nașterea sa, astfel încât el a fost crescut de mama sa, Antuza, care era creștină, sărbătorită și ea tot azi.
Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra și Vasile Oichi din Telciu sunt cei patru sfinți năsăudeni care au fost uciși prin torturi pentru că au apărat credința strămoșească, ortodoxă, a românilor și demnitatea umană.
În data de 10 noiembrie, Biserica face pomenirea: Sfinților Apostoli Olimp, Irodion, Erast, Sosipatru, Terție și Cvart; Sfântului Mucenic Orest; Cuviosului Teostirict din Simvola; Cuviosului Arsenie din Capadocia.
Sfinții Mucenici Galaction și Epistimia sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 5 noiembrie.
Sfântul Cuvios Ioanichie păștea vitele satului său din Bitinia. Era foarte credincios, fiind povățuit de Duhul Sfânt. Când își făcea rugăciunea, își însemna turma sa cu semnul crucii și aceasta rămânea nemișcată și nerisipită de fiare și de tâlhari. La vârsta de 43 de ani, fiind voinic, a fost luat în armată.
Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 31 octombrie.
În ziua de 22 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Averchie, episcopul Ierapolei, cel întocmai cu Apostolii; pe Sfinții 7 tineri din Efes (Maximilian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Antonin, Exacustodian și Ioan); pe Sfântul Mucenic Zaharia.
În ziua de 20 octombrie, Biserica face pomenirea: Sfântului Mare Mucenic Artemie; Cuvioasei Matrona din Hios; Cuviosului Gherasim cel Nou; Sfinților Mucenici Zevina, Gherman, Nichifor și Antonin; Sfântului Mucenic Andronic.
Sfântul Ioan de Rila a trăit între cca. 867 – 946. Este cunoscut ca fiind ocrotitorul poporului bulgar și unul dintre cei mai sfinții-simbol ai Bisericii Ortodoxe Bulgare
„Pe noi, pe care ne-a și chemat, nu numai dintre iudei, ci și dintre păgâni, precum zice El și la Osea: Chema-voi poporul Meu pe cel ce nu este poporul Meu și iubită pe cea care nu era iubită. Și va fi în locul unde li s-a zis lor: nu voi sunteți poporul Meu – acolo se vor chema fii ai lui Dumnezeu Celui Viu”