Articole de
Larry L. WattsEditoraliști / Invitați

Larry Watts este cercetător asociat al Academiei de Științe din România. A fost consultant senior la Proiectul pentru Relațiile Etnice (PER) în perioada 1992-1998, scriind multe dintre rapoartele PER. Un fost consultant RAND, el a condus și biroul de la București pentru IREX în perioada 1990-1991. În paralel cu aceste activități, în perioada 1991-2009, Watts a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate al autorităților de stat și guvernamentale din România, primind premii pentru activitatea sa de reformă militară și integrare în NATO, supravegherea democratică a noilor servicii de informații, reforma poliției, reconcilierea etnică, și relațiile româno-americane. A contribuit la crearea Colegiului Național de Apărare din România în 1991 și la Consiliul pentru Minorități Naționale în 1993.

Watts a obținut diplome de masterat de la Universitatea din Washington, Seattle (Rusia și Studii de spațiu din Europa de Est) și de la Universitatea din California, Los Angeles (Politică Comparativă și Relații Internaționale) și un doctorat în științele politice de la Universitatea Umea din Suedia. A predat și a publicat pe larg teme de securitate și despre Războiul Rece din Statele Unite și Europa, inclusiv în programele de masterat de la Universitatea din București în perioada 2013-2017. Publicațiile recente includ studii asupra eforturilor de mediere în războiul din Vietnam și conflictul Arab-Israel și Combaterea liniilor interioare: Politica de securitate românească în timpul războiului rece (2018).
Puteți găsi o serie din analizele sale la https://larrylwatts.blogspot.com/
Brief info
Larry Watts is is an Associate Researcher at the Romanian Academy of Sciences. He was Senior Consultant to the Project on Ethnic Relations during 1992-1998, authoring many of the PER reports. A former RAND consultant, he also headed the Bucharest office for IREX in 1990-1991. In parallel with these activities, during 1991-2009, Watts was security sector reform advisor to Romanian state and governmental authorities, receiving awards for his work on military reform and NATO integration, democratic oversight over the new intelligence services, police reform, ethnic reconciliation, and Romanian-American relations. He was instrumental in the creation of Romania’s National Defense College in 1991 and the Council for National Minorities in 1993.

Watts earned Master’s degrees from the University of Washington, Seattle (Russia and East Europe Area Studies) and from the University of California, Los Angeles (Comparative Politics and International Relations), and a Ph.D. in political science from Umea University in Sweden. He has lectured and published widely on security topics and the Cold War in the United States and Europe, including in Master’s programs at the University of Bucharest during 2013-2017. Recent publications include studies on mediation efforts in the Vietnam and Arab-Israeli conflicts, and Fighting Along Interior Lines: Romanian Security Policy During the Cold War (2018).

Gorbaciov, ostil României. Larry Watts: România a fost nevoită să se opună Uniunii Sovietice și celorlalți membri ai blocului sovietic luptând din interior

Surprinzător într-o anumită măsură este răspunsul ostil pe care l-a dat Mihail Gorbaciov la propunerile României din 1985, când noul lider sovietic încă nu adoptase „Noua Gândire” în domeniul politicii externe, iar abordarea sa încă semăna îndeaproape cu cea a predecesorilor săi, Brejnev, Andropov și Cernenko

Foto: Pacepa.ro

Larry Watts: FUGA LUI PACEPA. Studiu cu 110 note extras din lucrarea "Cei dintâi vor fi cei din urmă. România și sfârșitul Războiului Rece”

Pe 26 iulie 1978, adjunctul DIE Ion Mihai Pacepa s-a predat spionajului vest-german din Köln, fiind apoi încredințat omologilor americani. Ajuns la Washington, Pacepa a reiterat deja familiara temă a măsurilor active sovietice – oferită inițial oficialilor ambasadei americane în 1956 și repetată debrieferilor CIA și FBI de defectorul KGB Anatoli Golițîn, în 1963 –, că România era un cal troian al Kremlinului.